Tarta z gruszką i jabłkami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
zrobić ciasto kruche wg ulubionego przepisu
przygotować krem cukierniczy dodając odrobinę cytryny

przepis Dziuuni na tenże krem
Krem patissiere-doskonały krem do letnich kruchych tart i babeczek ze świeżymi
owocami,a także do ciasta ptysiowego. Do tortów też się nadaje ale do tych niewysokich

150 g cukru
75 g mąki-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić ziemniaczaną) i
pszenna
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
3/4 l mleka

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia, dodać mąki i
wymieszać. Mleko doprowadzić do wrzenia, wlać do masy jajecznej i szybko i
dokładnie wymieszać. Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do
zgęstnienia i zagotowania-ok.2-3 minuty. Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i wystudzić
kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spożywczą która zapobiegnie
utworzeniu się kożucha. Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić
śmietaną słodką najlepiej 30 %.

Instrukcja obrazkowa tutaj:
www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en...ssiere_ill.html


wyłożyć formę ciastem, podziurawić widelcem, wstawić do piekarnika na 20 minut
wyjąc, przestudzić, wlać krem
2 jabłka obrać , pokroić w plasterki
1 gruszkę obrać pokroić w plasterki
owoce ułożyć na cieście
całość przykryć powycinanymi z ciasta serduszkami (mogą być paski, listki, cokolwiek)
piec 15 minut
w4qJy71xRwyBtbZORX.jpg


2gftbrkHfJv0mxBnyX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: