IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Łatwy keks
BeataSz
post 1 Dec 2004, 12:04
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Jeszcze chyba nigdy bakalie nie opadły mi w nim na dno:


3/4 szkl wody
2 szkl cukru (może być mniej, ostatnio daję 1-1,5 szklanki)
2 torebki cukru waniliowego
1 kostka margaryny(też może być trochę mniej)
2 1/2-3 szkl.(poj 250 ml) mąki
2 łyżeczki proszku do piecz.
4 jajka
bakalie (figi, morele,śliwki, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, banany itp.)

Wodę z cukrem, c. waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego dodać margarynę, rozpuścić. Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek. Dokładnie wymieszać, wsypać pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec na małym ogniu (ok.180 stopni) ok. 1 godziny.

Edit: (ostatnio w piekarniku elektrycznym piekę w 150-160 stopniach)
piekę w keksówkach 26 cmx10 cm ( 7,5 cm wys), wychodzą mi z tej porcji 2 keksy.

Ciasto może leżeć dość długo zawinięte w folię aluminiową , jest wtedy lepsze.

Załączony plik  keks_001.jpg ( 42.35K ) Suma pobrań: 23


na stronie 4 są zdjęcia, na których można podejrzeć jakiej konsystencji powinno być ciasto
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni77
post 1 Dec 2004, 12:35
Post #2


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.558
Dołączył: 20-September 04
Użytkownik nr: 73



dzięki Ci dobra kobieto za przepis, mam nadzieje ze mnoje bakalie sie nei znarowią
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 1 Dec 2004, 13:14
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Ciasto powinno byś dość gęste, czasem jak mam za rzadkie ( to chyba od mąki zależy) to dosypuję troszę więcej mąki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 1 Dec 2004, 13:21
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



Beato - i to bedzie taki keks wypasiony jak sie na boze narodzenie zdjecia w gazetach oglada? bo ja chce keksa na swieta zrobic, nigdy nie robilam i inspiracji szukam

pzdr
yenn poszukwiacz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 1 Dec 2004, 13:31
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



CYTAT(BeataSz)
Ciasto powinno byś dość gęste, czasem jak mam za rzadkie ( to chyba od mąki zależy) to dosypuję troszę więcej mąki.


Daj znać jak już przepis będzie dostępny
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 1 Dec 2004, 13:37
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



CYTAT(margolcia)
Daj znać jak już przepis będzie dostępny


O co Ci chodzi??? Jest dostępny.


Yenulko, ja daję dużo bakalii , jest więc wypasiony i wychodzą z tej porcji dwie formy keksówki, te wąskie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 1 Dec 2004, 14:10
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



CYTAT(BeataSz)
CYTAT(margolcia)


Daj znać jak już przepis będzie dostępny


O co Ci chodzi??? Jest dostępny.


Yenulko, ja daję dużo bakalii , jest więc wypasiony i wychodzą z tej porcji dwie formy keksówki, te wąskie.


Chodzi mi o to, że nie mogłam go znaleśćicon_smile.gif ale już znalazłam.
Dzięki:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni77
post 9 Dec 2004, 07:35
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.558
Dołączył: 20-September 04
Użytkownik nr: 73



opadły mi bakalie i był lekko zakalcowaty po przeszło godzinie :(wrrr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 10 Dec 2004, 11:32
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Przykro mi icon_sad.gif , może ciasto było trochę za rzadkie??, mówiłam, że trzeba mąki dosypać jak by tak się zdarzyło ( bo różną wilgotność mają). Ale zakalec nie powinien wyjść, nie wiem co mogło być przyczyną.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni77
post 10 Dec 2004, 11:36
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.558
Dołączył: 20-September 04
Użytkownik nr: 73



moja beznadzieja:(
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 10 Dec 2004, 17:43
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Aha, jeszcze mi się przypomniało, że mojej sąsiadce też opadły wszystkie bakalie na dno. Ale ona z lenistwa wrzuciła całą mieszankę bakaliową, taką gotową i nie kroiła tych bakalii. Ja dość drobno kroję, bo tak lubię( na 0,5x0,5 cm lub może troszkę większe kawałki), może to dlatego mnie nic nie opada?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 19 Dec 2004, 13:49
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Dzisiaj piekłam ten keks już na święta, zamieściłam zdjęcie jak mi wyszedł. No i dopisałam, że mąki trochę więcej można dać. Trzeba po prostu próbować, ciasto ma być gęste i wtedy nic nie opada, tak jak mówiłam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 19 Dec 2004, 14:41
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



Beata - a ta porcja to na jedna keksowke jest? i w jakim wymiarze bo u mnie w sklepie sa dwie dlugosci, zglupialam i nie kupilam zadnej icon_sad.gif

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 19 Dec 2004, 18:16
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Mam foremki o wymiarach 28x12cm głębokości 7cm. To jest porcja na dwie takie, jak widać na zdjęciu.
Nawet ilość bakalii zważyłam dzisiaj, po obtoczeniu z mąką ziemniaczaną ważyły 70 dkg!!, bałam się że za dużo i dałam tylko 60 dkg, ale śmiało mogłam sypać całość i nie byłoby za dużo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 19 Dec 2004, 18:44
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



te co widzialam to byly 12 x 30 cm i jakies dluzsze.. to chyba by byly dobre, najwyzej bym delikatnie zwiekszyla ilosc skladnikow... jak myslisz?

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 19 Dec 2004, 19:04
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



No jak mówisz, że 12x30, to chyba będą dobre, bo one są chyba trochę płytsze niż moje. Takie lekko zaokrąglone dno mają, czy nie? Myślę, że nie musisz zwiększać ilości składników, wlać do formy tak troszkę więcej niż do połowy.
Tylko jak byś robiła, to pamiętaj, że ciasto musi być dość gęste, ja reguluję sobie ilość mąki,najpierw wsypuję 2 1/2 kubka a potem ew. dosypuję w czasie mieszania. Po wymieszaniu z pianą z białek, bakalie wciąż nie topią się w cieście, tylko się w nim utzrymują.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 19 Dec 2004, 19:38
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



Nie, dno maja proste... moze ja cos zle z wymiarami zapamietalam? Jutro sprawdze, kupie tez bakalie i bede piec keks wieczorem

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 19 Dec 2004, 19:41
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Jezu! Jak i Tobie nie wyjdzie, tak jak Moni, to się chyba zastrzelę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 19 Dec 2004, 19:43
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



No tak - to teraz nawet jak mi nie wyjdzie to sie nie przyznam

Ale moimi niewypalami to Ty sie nie przejmuj - skoro potrafila mi nie wyjsc krajanka bajaderki to znaczy ze ja zdolna w tym kierunku jestem

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 19 Dec 2004, 19:51
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



No ale szklankowe z makiem moje Ci wyszło, mówiłaś. A jak to Ci nie wyjdzie, to się przyznaj, nie będę się zastrzeliwać, obiecuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

11 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st January 2019 - 17:05