śledzie w sosie curry*

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
składniki
1 tacka śledzi Matjasów
1 duża cebula
1 opakowanie gęstej śmietany 18%
3 -4 łyżki musztardy francuskiej (z ziarenkami gorczycy)
1 łyżka curry
biały pieprz, ocet, cukier

sposób przygotowania
Śledzie osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z musztardą i curry, doprawić cukrem do smaku.
Śledzie wymieszać z sosem.
Odstawić na noc do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
takie znalazlam w kulinarnym atlasie swiata http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html - i je wklejam, żeby nie szukac ciągle


Składniki:
- 40 dag wymoczonych filetów ze śledzi norweskich
- 2 kwaśne jabłka (np. antonówka / szara reneta / landsberska)
- 1 cytryna
- 5 dag masła
- koperek
Sos curry:
- 1 banan
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny lub limetki
- 1 łyżka pasty curry
- sól
- pieprz
- chili
- cynamon

Sposób przyrządzania:

Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka cienko obierz ze skórki, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przypraw do smaku cynamonem i podsmaż, a właściwie podduś na rozgrzanym maśle. Teraz zmiksuj wszystkie składniki sosu curry, a gdy powstanie jednolita emulsja, przypraw do smaku. Filety śledziowe układaj na jabłkach, polej sosem curry.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
z2486276A.jpg
 

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
zapomniałam napisać - robię wielokrotnie
icon_smile.gif
na urodzinach znikają błyskawicznie
icon_smile.gif
polecam i dziękuję za szybki a wspaniały przepis na śledzie
icon_smile.gif
anbetung.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,348
1,426
113
Jak to dobrze, że czasami ktoś wyciągnie przepis sprzed lat.
Lubię curry i dziś zrobiłam śledzie wg tego przepisu.
Bardzo mi smakują, a chyba najwięcej uciechy dają "strzelające" ziarenka musztardy.

_led__z_curry2.jpg

Do zdjęcia posypałam po wierzchu odrobinką curry, bo były bardzo niefotogeniczne.
 

Załączniki

  • _led__z_curry2.jpg
    _led__z_curry2.jpg
    48.7 KB · Wyświetleń: 3