IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wafelki z wafelnicy
Marcelina
post 22 Feb 2007, 18:56
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.714
Dołączył: 16-September 04
Skąd: Mazowsze
Użytkownik nr: 48



Wklejam przepis Bajaderki na wafelki robione w wafelnicy .

Wafelki cukrowe na rurki lub wafelki do lodow

1 szklanka maki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 lyzka rozpuszczonego masla
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii

Suche skladniki wymieszac w misce, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. To wszystko
Na jeden wafelek potrzeba okolo 1/3 szklanki masy. Aha, jak lubicie wafelki bardziej chrupiace to trzeba dodac 2-3 lyzki widy wiecej - sa wtedy ciensze, a rurki wychodza bardzo chrupiace.


Mozna tez z braku takiej gofrownicy, uzyc maszynki do pizzelle - moze latwiej ja kupic. Wafelki sa wtedy mniejsze, ale rownie pyszne. Bajaderka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 1 Mar 2007, 14:52
Post #2


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



No cóż.... spodziewałam się czegoś bardziej waflowego gruebel_2.gif A z tego wychodzi coś bardziej ....naleśnikowatego, nawet nie gofrowego icon_sad.gif W smaku smaczne, słodziutkie, ale wafla nic w ząb nie przypominają cry_1.gif

Ta masa jest bardzo wodnista gruebel_2.gif Mało mąki w sumie, ale czy tak ma być?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 7 Mar 2007, 02:01
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



CYTAT(ewalukas @ 1 Mar 2007, 15:52 ) *
No cóż.... spodziewałam się czegoś bardziej waflowego gruebel_2.gif A z tego wychodzi coś bardziej ....naleśnikowatego, nawet nie gofrowego icon_sad.gif W smaku smaczne, słodziutkie, ale wafla nic w ząb nie [img]przypominają cry_1.gif
Ta masa jest bardzo wodnista gruebel_2.gif Mało mąki w sumie, ale czy tak ma być?


Przykro mi Ewo, ze ci nie wyszly... i zachodze w glowe dlaczego... Masa ma byc bardzo rzadka i bardzo lejaca - to ona wlasnie tworzy tak bardzo chrupiace wafle icon_smile.gif

Nie zdarzylo mi sie, zeby sie nie udaly - moze zbyt niska temperatura waflownicy? Moje zawsze wychodza chrupiace - to znaczy zaraz po otwarciu waflownicy sa miekkie, ale trzeba je szybciutko formowac (jezeli sie chce oczywiscie) bo natychmiast twardnieja i kruszeja...

Wkleje zdjecie rurek z kreme na dowod icon_wink.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 7 Mar 2007, 06:51
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



Bajaderko icon_eek.gif wow jakie śliczne mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 7 Mar 2007, 07:45
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Bajaderko, Ty nie masz litosci icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Kusi mnie i zzera ciekawosc, jak napelniasz te rurki ? Pewnie masz jakis tajemny swoj sposob icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 7 Mar 2007, 18:05
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Wafelki robiłam w maksymalnej temperaturze icon_rolleyes.gif Wyjmowałam po upieczeniu, były miękkie, ale nie twardniały gruebel_2.gif Zostawały nadal takie naleśnikowate icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ja.1980
post 25 Apr 2007, 20:33
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 210
Dołączył: 12-October 05
Użytkownik nr: 839



A ja tak trochę z innej beczki tzn jak wygląda wafelnica? Bo chciałabym zaopatrzyć się w coś takiego a nigdzie się z tym nie spotkałam... Czy ktoś wie gdzie kupić takie urządzenie...?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 25 Apr 2007, 20:50
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



W niebie była dyskusja na ten temat icon_mrgreen.gif Nawet fotki są. Ja się mojej pozbyłam, wafelki robiłam mnóstwo razy i ani razu mi nie wyszły icon_neutral.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skorpo2
post 20 May 2007, 16:23
Post #9





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 20-May 07
Użytkownik nr: 4.100



witaj marcelino przepis na wafle sprawdził się wyszły smaczne jedna uwaga dawałam mniej ciasta na wafelnicę tj. 0.25szkl. pozdrawiam jola
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atunia
post 8 Jun 2007, 10:18
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.186
Dołączył: 3-April 05
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 451



Mniam! Zrobiłam, w podłej wafelnicy clatronic, nie wyszły takie ładne, nie wiem czemu niektóre nie twardniały, ale myślę, że to kwestia techniki smażenia w takiej wafelnicy. Już wiem, że trzeba po nalaniu ciasta momencik krótki odczekać, żeby ono się ciut rozlało samo, dobrze jest otworzyć wafelnicę, żeby woda miała jak odparować. Dopracuję jeszcze pewnie sobie technikę, ale na smak pychota są. A najwięcej z dumy urosłam, jak je moje dziecko typu niejadek pochwaliło, że smaczne icon_biggrin.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 19 Jul 2007, 16:27
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Wafelki wyszły pyszne mniam.gif Użyłam cukru pudru (1/2 szklanki) bo wydawało mi się że zwykły nie rozpuści się dobrze. Robiłam też próby z rózną gęstością masy i już wiem, że za bardzo rozcieńczać jej nie można icon_lol.gif wafle wychodzą wtedy dziurawe icon_lol.gif Ale faktycznie, z rzadszego ciasta wafle są delikatniejsze icon_smile.gif

EDIT: Dołączam zdjęcia, niestety nie są najlepszej jakości bo z telefonu.

Załączony plik  wafle1.JPG ( 45.81K ) Suma pobrań: 35

Załączony plik  wafle2.JPG ( 47.08K ) Suma pobrań: 17
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 20 Jul 2007, 20:05
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



ja tez zrobilam - pyszne są, chupiace i bardzo latwe do zrobienia. WYchodzi ich cala masa... zreszta ja nawet nie usmazylam wszystkiego, reszte rozcienczylam jeszcze, zafoliowalam i wstawilam do lodowki - bedzie super jutro rano na nalesniki, o.

Ja robilam rozki, bo nie mialam bitej smietany, ale juz sobie wyobrazam, jaki to bedzie hit przyjecia, smietana z syfonu plus wlasne rurki!

aha, nastepnym razem dam 1/2 szklanki cukru (uzywam drobnego do wypiekow, ale mase tak jak nalesniki miksuje w malym pojemniku zyrafy - nożami), bo sa ciut za słodkie - ale dla mnie przepisy zza oceanu zazwyczaj sa o te 20% za slodkie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 21 Jul 2007, 00:54
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.698
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(Malgosimi @ 20 Jul 2007, 21:05 ) *
Ja robilam rozki, bo nie mialam bitej smietany, ale juz sobie wyobrazam, jaki to bedzie hit przyjecia, smietana z syfonu plus wlasne rurki!


To kiedy to party? Za śmietanę dziękuję, ale tym rurkom nie przepuszczę lecker.gif

icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
witch
post 21 Jul 2007, 07:45
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 21
Dołączył: 9-July 07
Użytkownik nr: 4.578



Szkoda,że nie mam wafelnicy,bo z chęcią bym wypróbowała ten przepis.Takiej ochoty nabrałam na takie rurki z kremem lecker.gif Ale niestety mam tylko gofrownicę i toster sandwich icon_sad.gif

Ten post został edytowany przez witch: 21 Jul 2007, 07:47
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Jul 2007, 09:20
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Dziunia, czy ktos Ci mowil, ze jestes 'okrutna' ? icon_wink.gif

Piekne i apetyczne te rurki ! Ale przeciez jak pisalam, ja NIE POTRZEBUJE maszyny do wafli. zahnlos.gif biggrinflip.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
witch
post 21 Jul 2007, 12:01
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 21
Dołączył: 9-July 07
Użytkownik nr: 4.578



JotHa ja też tak sobie powtarzałam dziś w Tesco gdzie widziałam taką maszynę do wafli i gofrów w jednym.Czuję,że długo nie dam rady tak sie temu opierać icon_rolleyes.gif Tyle,że wtedy to już będzie trzeci opiekacz w moim domu,na którym można robic i gofry icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 21 Jul 2007, 13:48
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.127
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Dziuniu jakieś takie ,,nieudaśne"" te wafle mniam.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 23 Jul 2007, 10:12
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(witch @ 21 Jul 2007, 13:01 ) *
JotHa ja też tak sobie powtarzałam dziś w Tesco gdzie widziałam taką maszynę do wafli i gofrów w jednym.Czuję,że długo nie dam rady tak sie temu opierać icon_rolleyes.gif Tyle,że wtedy to już będzie trzeci opiekacz w moim domu,na którym można robic i gofry icon_lol.gif

Ha ! ... toz nie wytrzymalam. icon_redface.gif

Zrobilam rurki z ciasta biszkoptowego (z przepisu w instrukcji) plus zwykla smietana ubita ze smietanfixem i cukrem pudrem.
Niesamowite ! Przeciez ja od dziecinstwa NIE CIERPIALAM rurek z bita smietana ! dump.gif rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 23 Jul 2007, 21:25
Post #19


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Zrobilam wafelki i rurki z przepisu bajaderkowego...ciasto jest lekkie, plynne wrecz, a wafelki cieniutkie, kruche i bardzo pyszne!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 23 Jul 2007, 21:37
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(tatter @ 23 Jul 2007, 22:25 ) *
Zrobilam wafelki i rurki z przepisu bajaderkowego...ciasto jest lekkie, plynne wrecz, a wafelki cieniutkie, kruche i bardzo pyszne!!!

Czyli lepsze od tamtych ? icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 28th May 2018 - 02:06