Przepis pochodzi z Poradnika Domowego 12/2000
Ciasto:
50 dag mąki
25 dag margaryny lub masła
15 dag cukru
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
Krem:
15 dag wiórków kokosowych
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
10 dag masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Trzecią część ciasta cienko rozwałkować i szklanką wyciąć 30 krążków (właśnie tyle babeczek wychodzi z tej ilości ciasta). Pozostałym ciastem wylepić dno i boki 30 foremek. Do rondla wlać półtorej szklanki mleka, dodać masło, cukier i zagotować. Kaszę mannę wymieszać z pozostałym mlekiem i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Dodać wiórki kokosowe, znów zagotować i, nie przerywając mieszania, dodawać po żółtku. Pozostawić do ostygnięcia. Zimny krem wkładać do wyłożonych ciastem foremek, przykryć krążkami ciasta, brzegi mocno docisnąć. Ułożyć babeczki na blasze, piec 25 min w temperaturze 200°C (babeczki powinny być jasnozłote). Polewać gorącą polewą czekoladową
Ciasto:
50 dag mąki
25 dag margaryny lub masła
15 dag cukru
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
Krem:
15 dag wiórków kokosowych
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
10 dag masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Trzecią część ciasta cienko rozwałkować i szklanką wyciąć 30 krążków (właśnie tyle babeczek wychodzi z tej ilości ciasta). Pozostałym ciastem wylepić dno i boki 30 foremek. Do rondla wlać półtorej szklanki mleka, dodać masło, cukier i zagotować. Kaszę mannę wymieszać z pozostałym mlekiem i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Dodać wiórki kokosowe, znów zagotować i, nie przerywając mieszania, dodawać po żółtku. Pozostawić do ostygnięcia. Zimny krem wkładać do wyłożonych ciastem foremek, przykryć krążkami ciasta, brzegi mocno docisnąć. Ułożyć babeczki na blasze, piec 25 min w temperaturze 200°C (babeczki powinny być jasnozłote). Polewać gorącą polewą czekoladową