IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

10 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Drożdżówki fantazyjne
hazo
post 24 Feb 2007, 21:57
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.350
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Drożdżówki fantazyjne

Przepis wynaleziony przez Linn tutaj, przetłumaczony przez Izoldę, a ja tylko go tu wpisuję, żeby nie zaginął.

Na 15 bułek potrzebujemy:
500 g mąki (300 g T65 + 200 g T45) lub tylko T45
2,5 łyżeczki suchych drożdży
70 g cukru
260 g mleka
1 średnie jajko (50 g bez skorupki)
50 g masła
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wyrobić w maszynie lub robotem kuchennym, masło dodać kiedy ciasto odstaje od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką, odgazować, złożyć ciasto 3-4 razy, uformować kulę i odłożyć żeby odpoczęło na 30 minut. Podzielić ciasto na 60 gramowe kawałki, uformować kulki i odstawić na 25 minut.

Rozwałkować każdą kulkę na placek wielkości 10 x 14 cm. Położyć łyżkę kremu patissiere na górnej połowie placka a dolną część ponacinać w "grzebień".


Górną połowę placka zagiąć w dół i dobrze docisnąć, następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry żeby bułka trzymała kształt. Nie należy bać się formowania bułek, ciasto jest bardzo przyjemne w pracy.


Zostawić przykryte drożdżówki na około 45 minut, żeby podrosły. Całość posmarować ubitym jajkiem, posypać odrobiną soli i płatkami migdałów. Włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut (autorka zostawia swoje drożdżówki na 20 minut na termo obiegu).

Inna proponowana wersja farszu to ugotowane jabłka z kawałkami czekolady. Można też robić słone warianty, zmniejszając ilość cukru w cieście.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

A to moje, nadziewane nutellą. Bardzo wszystkim smakowały. mniam.gif

Załączony plik  post_956_1172350355_thumb.jpg ( 20.23K ) Suma pobrań: 92
Załączony plik  post_956_1172350317.jpg ( 28.92K ) Suma pobrań: 42


Piekłam około 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 24 Feb 2007, 22:36
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.458
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Moje były z jabłkami i czekoladą:
Załączone pliki
Załączony plik  bu_eczki_paryskie_z_jab_kiem_i_czekolad_1.jpg ( 32.03K ) Suma pobrań: 53
Załączony plik  bu_eczki_paryskie_z_jab_kiem_i_czekolad_4.jpg ( 35.65K ) Suma pobrań: 22
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Noemi
post 25 Feb 2007, 00:21
Post #3


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 139
Dołączył: 6-February 07
Skąd: Gliwice
Użytkownik nr: 3.138



och! Jakie piękne te drożdżóweczki!!! Ale mi narobiłyście smaka. lecker.gif lecker.gif lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 25 Feb 2007, 08:29
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



to moje rosną
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 25 Feb 2007, 09:05
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



śliczne te Wasze drożdżówki icon_mrgreen.gif mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 25 Feb 2007, 09:29
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



przepis bardzo podobny do tego z moich drożdżówek, ja masło zastępuję olejem dla swojej własnej wygody. Ale sposób zawijania bardzo ciekawy-drożdżówki piękne icon_exclaim.gif
Ale łyżeczka soli to jak dla mnie stanowczo za dużo,ja daję szczyptę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 25 Feb 2007, 09:45
Post #7


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.350
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT
Ale łyżeczka soli to jak dla mnie stanowczo za dużo,ja daję szczyptę.


Według mnie nie jest za dużo. Wcale jej się nie czuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 25 Feb 2007, 09:54
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



CYTAT(Joanna @ 24 Feb 2007, 22:36 ) *
Moje były z jabłkami i czekoladą:

Joasiu jak to pięknie wygląda! icon_eek.gif z zewnątrz i wewnątrz...po prostu cudo lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kika
post 25 Feb 2007, 10:16
Post #9


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 152
Dołączył: 17-September 06
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 2.323



No pyszności, przepiękne, tylko gadać mi tu szybko o co chodzi z tą mąką T45 i T65 bo ja blondynka jestem dump.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 25 Feb 2007, 10:36
Post #10


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.350
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT(kika @ 25 Feb 2007, 10:16 ) *
No pyszności, przepiękne, tylko gadać mi tu szybko o co chodzi z tą mąką T45 i T65 bo ja blondynka jestem dump.gif


To są chyba oznaczenia francuskie. też się na nich nie znam. Ja robiłam z mąki pszennej szymanowskiej pomieszanej z tortową.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 25 Feb 2007, 11:10
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ja wziełam tortową z Lubelli+ luksusową z Młyna Miłosna
wyrosło,że aż miło
teraz idę lepić
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kika
post 25 Feb 2007, 11:14
Post #12


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 152
Dołączył: 17-September 06
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 2.323



Dziękuję Wam bardzo hazo i Margot, tzn że i ja mogę się za nie zabierac:) Co prawda dzisiaj piekę Isaurę i Baguetin,ale we wtorek one chyba będą moje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 25 Feb 2007, 12:34
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT
ale we wtorek one chyba będą moje.


rób ,rób,bo sa pyszne ,ja przed obiadem jedna zjadłam,nadzienie to te jabłka+nutella
tego kremu cukierniczego nie chciało sie mi robić....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 25 Feb 2007, 17:53
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



T 65 to maka chlebowa, a T 45 to albo tortowa, albo zwykla / w Polsce oznaczenia 650 i 450 /.
Zapomnialam dodac, ze zdolne bestie jestescie... Piekne drozdozwki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 25 Feb 2007, 20:10
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Ależ one cudne icon_eek.gif lecker.gif mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 25 Feb 2007, 21:24
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Joanno...drozdzoweczki na medal...icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Noemi
post 25 Feb 2007, 21:40
Post #17


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 139
Dołączył: 6-February 07
Skąd: Gliwice
Użytkownik nr: 3.138



Słowa uznania Joanno dla pięknych drożdżóweczek. Gratuluję!!! Jak ja lubię takie wypieki drożdżowe!
Dzięki za przepis. Noemi bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Feb 2007, 22:04
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.458
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Miło mi, że podobały się Wam moje drożdżówki. Rodzince tak smakowały, że z wczorajszego wypieku została tylko jedna .... icon_redface.gif A miałam kilka zamrozić... I to o dziwo, większość pochłonął niejadkowaty dzieć. W związku z czym, przed chwilą wstawiłam do piekarnika następną porcję... Część zrobiłam z domowym dżemem morelowym, pozostałe - z bardzo gęstym musem jabłkowym. Tym razem robiłam ze świeżych drożdży, a do mieszanki mąki 650 i 450 dodałam 5 dag razowej orkiszowej. Sama jestem ciekawa efektu. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Feb 2007, 22:50
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.458
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



No i są, jeszcze ciepłe:
Załączone pliki
Załączony plik  dro_d__wki_fantazyjne_z_morel__i_jab_kiem.jpg ( 33.54K ) Suma pobrań: 19
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 26 Feb 2007, 10:23
Post #20


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



Ide po ciemne okulary, przeciez to powinno być karane! Te smakowite zdjęcia podważają moją motywacjeęodchudzania icon_mrgreen.gif
No dobra....... icon_mrgreen.gif poćwiczę silną wolę icon_mrgreen.gif cudne,
może by tak spróbować z mąki pełnego przemiału i dostosowac je do mm? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

10 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 14:19