- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 4
- 0
Pol godziny i gotowe!
1 szkl masla orzechowego czyli 260g
100g cukru
1 jajko
Wymieszac. Mozna mikserem, ale rownie dobrze "idzie" po prostu lyzka.
Z masy jak plastelina ukrecic kulki, ulozyc w odstepach na suchej blasze. Splaszczyc widelcem. I do pieca.
Piec 15min w piekarniku nagrzanym do 165C (325F) dobrze na ostatnie 5 minut wlaczyc termoobieg.
Przestudzic 5 min zanim zacznie sie zdejmowac z blachy.
Inna opcja: Z GLUTENEM!
Dodac
1-2 lyzki mleka
i 2-3 garsci platkow owsianych drobno mielonych (tych co sie gotuje minute)
Dla zmiany smaku mozna dodac
- cukier brazowy zamiast zwyklego
- kakao
- pokruszone orzeszki ziemne niesolone
- maczac w sezamie i dopiero rozplaszczac
UWAGI
robie od razu z podwojnej porcji. Wychodzi okolo 50 (53) ciasteczek.
Z samego masla sa niezwykle kruche. Nie bardzo chrupiace, ale jakby piaskowe. Rozplywaja sie w ustach.
Z platkami sa twardsze, bardziej kruche i chrupiace.
zdjecie nastapi
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: