Bezglutenowe kruche z masla orzechowego

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
IMG_zpinatbuter.jpg

Pol godziny i gotowe!

1 szkl masla orzechowego czyli 260g
100g cukru
1 jajko

Wymieszac. Mozna mikserem, ale rownie dobrze "idzie" po prostu lyzka.
Z masy jak plastelina ukrecic kulki, ulozyc w odstepach na suchej blasze. Splaszczyc widelcem. I do pieca.

Piec 15min w piekarniku nagrzanym do 165C (325F) dobrze na ostatnie 5 minut wlaczyc termoobieg.
Przestudzic 5 min zanim zacznie sie zdejmowac z blachy.


Inna opcja: Z GLUTENEM!
pinatiowies.jpg
Dodac
1-2 lyzki mleka
i 2-3 garsci platkow owsianych drobno mielonych (tych co sie gotuje minute)

Dla zmiany smaku mozna dodac
- cukier brazowy zamiast zwyklego
- kakao
- pokruszone orzeszki ziemne niesolone
- maczac w sezamie i dopiero rozplaszczac


UWAGI
robie od razu z podwojnej porcji. Wychodzi okolo 50 (53) ciasteczek.
Z samego masla sa niezwykle kruche. Nie bardzo chrupiace, ale jakby piaskowe. Rozplywaja sie w ustach.
Z platkami sa twardsze, bardziej kruche i chrupiace.

zdjecie nastapi
 

Załączniki

  • IMG_zpinatbuter.jpg
    IMG_zpinatbuter.jpg
    55.6 KB · Wyświetleń: 3
  • pinatiowies.jpg
    pinatiowies.jpg
    16.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10846

Tu podawałam podobny przepis Bajaderki. To zdecydowanie moje najulubieńsze w świecie ciasteczka. Dlatego właśnie ich z reguły nie piekę
icon_mrgreen.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no niesey to nie jest danie bezglutenowe, wydaje mi sie ze powinno sie zmienic tytul (platki owsiane)
 

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Malgosimi @ 25 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=455061no niesey to nie jest danie bezglutenowe, wydaje mi sie ze powinno sie zmienic tytul (platki owsiane)
Oryginalny przepis jest przeciez bez platkow. Tylko maslo orzechowe, cukier i jajko. Moze po prostu dopisac, ze po dodaniu platkow (jako jednej z opcji smakowych), przestanie byc bezglutenowe, choc to sie chyba rozumie samo przez sie.
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja mam nadzieje, ze osoby, ktore maja szlaban na gluten wiedza, ze owies nie dla nich. Dopisalam w razie co uwage
icon_wink.gif


mozna dodac ryz preparowany. Bo platkow to chyba nie ma.

Paulinko, zanim wklepalam ten przepis, wyszukalam przepisy z maslem orzechowym. Najwyrazniej mi umknal.
Zaraz sprawdze czym sie roznia, bo jesli na przyklad glutenem to warto zachowac.

Juz widze roznice!

Cukru jest 2,5 raza tyle!
Nie wiem jak sa w takim razie zjadliwe, bo dla mnie te 100g absolutnie wystarcza - znaczy sa mocno slodkie.
I papieru nie trzeba.

uuuuu,
ale zdjecia tak ladnego nie bede miala chyba nigdy
icon_sad.gif
Ide sie pocieszyc ciasteczkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Kermidt, ja to sobie moge, to dział Jothy przecież
icon_smile.gif

Ale myśle, że spoko, niech sobie zostaną dwa przepisy, skoro się różnią. Przecież jest mnóstwo niemal identycznych przepisów na CC
icon_wink.gif


A Twoje zdjęcie jest cudne, aż mnie skręca!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
icon_redface.gif


a ja bym sobie dala glowe uciac, ze to miejsce gdzie szalec moze tylko ciasteczkowy potwor!!!

A wiesz ile kalorii utniesz tym cukrem? ROB!
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo dziekuje Ananke za informacje ile wazy szklanka masla - juz dopisalam.
Przyda sie od razy bo... prawie wszystko juz poszlo!
Maz zyczy sobie owsiane jako mniej slodkie.
Kusi mnie jeszcze zmniejszyc cukier, ale moze sie beda rozpadac
gruebel_2.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Bojam sie, bo sa baaardzo kruche i delikatne
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
z owsem sa twardsze, a bardziej chrupiace
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Kermidt, czy te ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, czy tylko do bezpośredniego spożycia?
Mam słoik masła orzechowego i zastanawiam się nad przerobieniem go na ciasteczka...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie widze przeciwskazan.

Polecialam na gore sprawdzic ostatni wyrob, sprzed kele 2 miesiecy. Te z platkami owsianymi stoja i nic im nie jest.
Bez owsa niestety staly na stole i baardzo szybko zniknely.