Muffiny jogurtowe

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Te tatry mufinkowe... może temp pieczenia była zbyt wysoka? I ten termoobieg dodatkowo wzmógł schnięcie i zrumienienie wierzchu mufinek zanim te zdążyły w środku podrosnąć? Widać że rosnące wewnątrz ciasto wydobyło się w miejscach niespieczonych, a skorupka na wierzchu uniemożliwiła równomierne rośnięcie...
Może dodatkowo składniki były prosto z lodówki i zanim się ogrzały wewnątrz foremki by rosnąć wierzch już się przypiekł?
Tak sobie dumam...
 

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Upiekłam je już dwa razy w trzy dni i jestem zachwycona najbardziej tą chrupiącą skorupką na wierzchu. Robiłam z jogurtem jagodowym i kolor obłędny dzieciaki siostry były zachwycone.
 

poswix

Member
Paź 8, 2008
127
0
0
Najokropniejszy wypiek jaki w życiu zrobiłam. :-/ Ani to smaczne, ani ładne... Nie polecam.
icon_frown.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
A ja upiekłam , z bananowym jogurtem i były pyszne. Tak wogóle to muffinki są super ciasteczkami chwila moment i już są, a na dodatek sa zawsze mniamniusne.
lecker.gif
 

Izuszka

Member
Kwi 19, 2009
15
0
0
przepis warty polecenia! Smakowały mi wybitnie, szczególnie że w smaku przypominają sernik
icon_smile.gif
Dodałam jeszcze brzoskwinie z puszki, delicje!
 

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A moje fatalne. Piekłam 40 minut a jak wyjełam z piekarnika to pokazowo opadły.
Ja nie wiem co robię źle. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Zresztą moje dwie pierwsze partie mufinek wyszły rewelacyjnie, a każda kolejna coraz gorzej.

Co sie dzieje; JA SIĘ ZASTRZELĘ!!! POMOCY!!!
 

Waleria

Member
Cze 11, 2010
2
0
0
Ja również zrobiłam dziś te muffinki:) muszę przyznać że są pyszne.
Użyłam Danio Intenso z kawałami orzechów, dodatkowo do środka włożyłam kawałek czekolady z nadzieniem toffi oraz kawałki orzechów.
Na wierz posypałam cukrem trzcinowym i okruszkami orzechów. Widoczny na zdjęciu lukier został wykonany z cukru pudru i syropu klonowego.
Wszystko cudownie do siebie pasuje. PYSZNE, CUDOWNE, AROMATYCZNE, DZIĘKUJE za przepis.
 

Załączniki

  • DSC02135.JPG
    DSC02135.JPG
    46.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02136.JPG
    DSC02136.JPG
    44.9 KB · Wyświetleń: 0

scarsss

Member
Sie 16, 2007
11
0
0
Witam ;) Dzisiaj mam w planach upiec muffinki z tego przepisu i w zwiazku z tym mam pytanie .Czy ktoras z Was piekla te muffinki moze z owocami? Chcialam wykorzystac zbiory borowki amerykanskiej tylko nie wiem czy wszystkiego nie popsuje .Drugie pytanie dotyczy margaryny.Czy zamiast niej moglabym uzyc oleju ? Jesli tak to myslicie ze w jakiej ilosci ? Z gory dziekuje
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Znalazłam w lodówce lekko przeterminowany jogurt brzoskwiniowy - cóż było robić, wyrzucić szkoda bo wyglądał i smakował całkiem normalnie - więc mufiny właśnie stygną i zapachniają cały dom
lecker.gif
fiesgrins.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
czesc dziewczyny, szukam przepisu na mufinki, ktore beda konsumowane dopiero na nastepny dzien. chcialabym je na gorze ozdobic "mikolajkowo" ozdobami z masy cukrowej. Jak myslicie czy ten przepis sie nadaje?
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Upiekłam przed chwilą i już niewiele zostało - z jogurtem naturalnym, ale za to z dojrzałym bananem. Fajne wyszły,puchate i chrupiące z wierzchu.
Nie wiem, od czego zależy jakie muffiny się upieką - swego czasu poświęciłam kilka wieczorów na studiowanie przepisów, komentarzy do muffinów. Wiem jedno,nie wolno więcej niż kilkanascie razy wymieszać.
Ale dziś robiłam z córką, w związku z czym złamałyśmy większość zasad - wrzuciła mi banana do 'suchych', uparła się, żeby mieszać i mieszać - a udały się jak nigdy
icon_smile.gif
 

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Zrobiliśmy z jogobellą wiśniową (która jest bardzo słodka) i wyszły lekko za słodkie, a mimo to obłędne, wyrośnięte, lekko mokre. Chcemy teraz machnąć z jogurtem naturalnym i zatopionymi kawałkami deserowej czekolady. Fajny przepis.