Pasteis de nata

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Pasteís de nata:


Skladniki na:
500 g gotowego ciasta francuskiego

Krem:
250g smietany kremowki
4 zoltka
1 lyzeczka maki pszennej lub maisena (czyli maczka kukurydziana)
100g cukru
Opcjonalnie:
otarta skorka z polowki cytryny , ¼ lyzeczki aromatu waniliowego.


Wykonanie:
Doprowadzic ciasto francuskie do temperatury pokojowej.
Przygotowac krem: dokladnie wymieszac smietane, zoltka, make, cukier, skorke z cytryny i aromat waniliowy, tak aby nie bylo grudek.( jesli trzeba lekko ubic). Podgrzac na slabym ogniu, az do zagotowania caly czas mieszajac. Odstawic do ostygniecia.
Rozwalkowac ciasto francuskie jak najcieniej i ponownie ciasno zwinac w rulon, tak by otrzymac walek o srednicy mniej wiecej 5 cm. Pokroic na kawalki okolo 2cm grubosci, w ksztalcie spiralek.
Te ciastka sa pieczone w foremkach bardzo podobnych do mufinek , ale troszke wyzszych. Mysle, ze foremki do babeczek tez mozna wykorzystac. Uprzednio nalezy oplukac foremki zimna woda, nie smarowac niczym, ani nie wykladac papierkami.
Do kazdej foremki wlozyc kawalek ciasta w pozycji pionowej i uciskajac mokrymi palcami rozprowadzic ciasto: najpierw dno, i potem do gory wylepiajac boki. Nalezy zwrocic uwage, aby nie zostawic dziur lub szczelin.
Napelnic foremki ostudzonym kremem do troszke mniej niz polowy wysokosci. Upiec w goracej temperaturze od 250 do 300º C , 15 minut. (uwazajac by sie nie przypalily). Niektore przepisy podaja temperature 290º -300º i czas 8 minut.
Na pewno nalezy uzyskac lekko przyrumienione ciasto i krem jak na zdjeciu, taki z plamkami.
Mozna podawac posypane cynamonem lub cukrem pudrem, lub bez niczego tak jak na zdjeciu.

Chyba warto robic od razu z podwojnej porcji, zalezy od tego ile wazy opakowanie ciasta francuskiego.
Przepis ten mam od kolezanki, w necie znalazlam inne, troche sie rozniace, np. z mlekiem zamiast smietany i z wieksza iloscia zoltek. Inne przepisy podaja by wypelniac formki prawie po brzegi, moze dlatego, ze krem jest na bazie mleka.

Krem mozna wykorzystac jako nadzienie do tarty:
Ciasto na tarte:

250g maki
szczypta proszku do pieczenia
65 g cukru
125g masla, wzglednie margaryny
1 jajko
Wyrobic ciasto: maka+cukier+proszek+sol posiekac nozem, dodac jajko, wyrobic kule i wlozyc na godzine do lodowki. Rozwalkowac i wylepic ciastem forme. Na wierzch wylozyc krem i piec, az do zrumienienia sie kremu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Muito obrigada!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: