Pyszne babcine pączki

Pauga

Member
Lut 25, 2007
8
0
0
- 50 dag mąki pszennej
- 50 dag mąki tortowej
- szklanka cukru
- 6 żółtek
- pół litra mleka
- 12,5 dag margaryny
- 10 mdag drożdży
- marmolada
- cytryna
- szczypta soli
- smalec do smażenia
- 2 łyżki spirytusu

ewentualnie:
-3/4 szklanki śmietany 36%
-serek homo waniliowy
-cukier puder


Cytrynę sparzamy.
Drożdże mieszamy z 4 łyżkami cukru, 0,25 szkl. ciepłego mleka i 5 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wraz z cukrem i margaryną podgrzewamy do całkowitego roztopienia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, przestudzone mleko z margaryną i cukrem, wyrośnięte drożdze, skórkę startą z cytryny i sól.

Wszystkie składniki wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie idstawało od ręki. Nakrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy na stolnicy, wykrawamy szklanką równe krążki. Na krążki nakładamy porcję konfitury,zlepiamy brzegi i formujemy pączki.
Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Pączki smażymy na takiej ilości tłuszczu aby swobodnie pływały.

WERSJA Z BITĄ ŚMIETANĄ:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do smaku. Łączymy z serkiem homo.

Pączki smażymy bez konfitury. Gdy wystygną przekrawamy na pół i nakładamy porcję śmietany.

Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem bądź lukrujemy.


Polecam bardzo gorąco, bo pączuszki są pyszniaste!
mniam.gif


IMG_0601.JPG

IMG_0603.JPG

IMG_0614.JPG


smacznego.gif



Przepis pochodzi ze stronki WŻ (z moich przepisów), gdzie także mam swoje konto.
 

Załączniki

  • IMG_0601.JPG
    IMG_0601.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 8
  • IMG_0603.JPG
    IMG_0603.JPG
    1 MB · Wyświetleń: 7
  • IMG_0614.JPG
    IMG_0614.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 6