Pomidory z serem, czosnkiem i pietruszką....

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Składniki:
  • 10 średnich pomidorów
  • sól i pieprz
  • 5 ząbków czosnku posiekanych
  • 10 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek pokruszonej przennej bułki
  • 6 łyżek świeżo startego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy
Przekrój pomidory na połówki. Lekko ściśnij, żeby usunąć jak najwięcej nasion. Oprósz solą i ułóż na cedzaku do góry nogami na 20 min, żeby wyciekł z nich sok

W misce wymieszaj pietruszkę i czosnek, dodaj pokruszoną bułkę i parmezan, wymieszaj ponownie. stopniowo dolewaj oliwy, starannie mieszając. Dopraw solą i pieprzem

Łyżeczką nałóż farsz do połówek pomidorów. Dociśnij go palcami, żeby przylegał ściśle do ścianek (w piekarniku farsz lekko spuchnie, więc mógłby wypłynąć).

Przełóż połówki pomidorów do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 35 min.

Podawaj na gorąco lub w temperaturze otoczenia.

___________________________________________

To apetyczne danie można podawać jako przystawkę lub do pieczeni wołowej, kotlecików baranich lub pieczonej ryby



SMACZNEGO