- Lut 26, 2007
- 348
- 0
- 0
Czas przygotowania 6 min
Czas gotowania 10 min
Składniki:
Brokuł podzielić na różyczki. Włożyc do wrzącej wody i gotować na kuchence 6/8 minut, albo w przykrytym naczyniu z 1/4 kubka wody w kuchence mikrofalowej nastawionej na pełną moc przez 5-6 minut. Zahartować pod bieżącą zimną woda i odsączyć.
podgrzac ponownie z sokiem z cytryny i dodatkowym masłem i podawać z sosem chrzanowym.
Wersja light:
Pół kubka majonezu można zastąpić połową kubka naturalnego jogurtu a otrzyma się doskonały, wyrazisty w smaku i niskokaloryczny sos.
Co do brokułów:
To ja zawsze gotuję brokuły na parze, zwykle dłuzej trwa ale nie traca wartości odzywczych i nie rozwalają się jak te z wody, mają również zachowany kolor.
SMACZNEGO
Czas gotowania 10 min
Składniki:
- 60 g roztopionego masła
- 3/4 kubka majonezu
- 2 łyżki chrzanu ze śmietaną
- 1 mała tarta cebula
- 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
- szczypta papryki w proszku
- 1 duży brokuł
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g. masła (dodatkowo)
Brokuł podzielić na różyczki. Włożyc do wrzącej wody i gotować na kuchence 6/8 minut, albo w przykrytym naczyniu z 1/4 kubka wody w kuchence mikrofalowej nastawionej na pełną moc przez 5-6 minut. Zahartować pod bieżącą zimną woda i odsączyć.
podgrzac ponownie z sokiem z cytryny i dodatkowym masłem i podawać z sosem chrzanowym.
Wersja light:
Pół kubka majonezu można zastąpić połową kubka naturalnego jogurtu a otrzyma się doskonały, wyrazisty w smaku i niskokaloryczny sos.
Co do brokułów:
To ja zawsze gotuję brokuły na parze, zwykle dłuzej trwa ale nie traca wartości odzywczych i nie rozwalają się jak te z wody, mają również zachowany kolor.
SMACZNEGO