Hamantaszen

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Skoro dzisiaj mamy Purim
icon_mrgreen.gif


Kopia_IMG_0022.jpg

Hamantaszen

Ciasto:
500 g mąki
½ szkl cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży
2 żółtka
1/3 szkl oleju
woda
Wymieszać suche. Dodać mokre i zagnieść. Zostawić do podwojenia objętości.

Masa makowa
120 g maku
70 g cukru
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki masła
skórka pomarańczowa, rodzynki
Mak sparzyć, dwukrotnie zmienić. Podgrzać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami.

Ciasto rozwałkować na 3- 5 mm. Wykrawać kółka, nałożyć masę makową. Zlepić w trzech miejscach. Piec w 180* ok. 30 min.
 

Załączniki

  • Kopia_IMG_0022.jpg
    Kopia_IMG_0022.jpg
    48 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Prześliczne! Piekłam kiedyś podobne "kapelusze", tylko z kruchego ciasta. Pyszne były. Musze zrobić też z drożdżowego...
mniam.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Akulka @ 5 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=460077Tzn jak? Po prostu poszczypac z trzech "końców"? Proszę o szersze wytłumaczenie, jak "krowie na rowie"... One wyjda takie kwadratowe
gruebel_2.gif
?
Kółko musisz zlepić w trzech miejscach, tak żeby powstał "koszyczek". Brzegi się podnoszą, a ciasto ma kształt trójkąta. Trzeba to zrobić mocno i dość wysoko. Ciasto drożdżowe rośnie i się skubane, rozłazi, wiec trzeba poprawić.

http://images.google.pl/images?hl=pl&c...sa=N&tab=wi
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Serdecznie dziekuje, teraz juz wszystko jest jasne
daumen.gif
bussi.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Sinistro, moglabys przyblizyc drugi obraz klasyki w temacie?
Makiem nie dysponuje, ale zrobie nadzienie z migdalow mielonych i w platkach oraz marmolady morelowej. Udalo mi sie wczoraj kupic fantastyczna. Zastanawiam sie nad dodaniem moreli suszonych jako bakalii, ale to chyba bedzie za duzo szczescia naraz.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Druga, klasyczna wersja to ciasto herbatnikowe (robię w tym roku). Nadzienie może być makowe lub z suszonych moreli/śliwek/ daktyli rozgotowanych na gęsta marmoladę, opcj. z posiekanymi migdałami/orzechami. Co daje całkiem sporo kombinacji
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Skoro wczoraj byl Purim..
Hamantaszen z nadzieniem migdalowo-morelowym.

007.JPG

006.JPG

Wyszly rewelacyjne, a to nadzienie ..
 

Załączniki

  • 007.JPG
    007.JPG
    79.3 KB · Wyświetleń: 1
  • 006.JPG
    006.JPG
    88.8 KB · Wyświetleń: 1

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
A ja swoim zdjęcia nie zrobiłam- wyglądały podobnie jak zeszłoroczne
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Ja zrobiłam pyszne
lecker.gif
Dzięki Sini za przepis
anbetung.gif


Hamantaszen.jpg



Sinistro a możesz mi podać przepis na masę daktylową? I co to jest to ciasto herbatnikowe?
 

Załączniki

  • Hamantaszen.jpg
    Hamantaszen.jpg
    60.9 KB · Wyświetleń: 1

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Atino, przepiękne

Na razie jestem odcięta od mojej biblioteki, więc przepisy wklepię dopiero za tydzień.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
atina @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779504Sinistro a możesz mi podać przepis na masę daktylową? I co to jest to ciasto herbatnikowe?
Ciasto herbatnikowe Wolf- Cohen
140g + 1 tbsp masła/margaryny pareve
55 g miałkiego cukru
1 tsp wanilii
1 żółtko
2- 3 tbsp mleka
250 g mąki
1 tsp proszku
1/2 tsp soli
1 jajko do smarowania
Masło utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać żółtko i utrzeć. Wymieszać suche i dodać do ciasta, utrzeć.

Moje uwagi
- dałam cukier puder i 1 op. wanilinowego
- można zrobić ciasto jw., ale można je zwyczajnie zagnieść, wszak to ciasto półkruche

Masa śliwkowo- rodzynkowa, śliwkowa i morelowa, daktylowo- morelowa


(Ines
cvety.gif
i nie daj się chorobie)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: