- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
(na podstawie przepisów Tiny)
składniki:
28 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
5 dag mielonych migdałów
8 dag cukru
1 torebka cukru wanilinowego
2 żółtka
20 dag masła
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżka cappuccino w proszku
na posypki:
6 łyżek cukru
1 torebka cukru wanilinowego
łyżeczka cynamonu
0,5 łyżki cappuccino
Wykonanie:
Po kolei wrzucać do malaksera: orzechy i migdały i je zmielić (jeśli nie były zmielone), dodać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, sól, masło i żółtka. Przesiekać do połączenia składników. Wyjąć na stolnicę, zagnieść ciasto i uformować wałek. Podzielić go na 3 części. Jedną część zostawić, drugą zagnieść z cynamonem, a trzecią z cappuccino. Wszystkie porcje schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Ze wszystkich rodzajów schłodzonego ciasta uformować malutkie rogaliki. Układać na dwóch blachach przykrytych pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 10 minut.
W tym czasie zmieszać trzy rodzaje posypki:
1) 2 łyżki cukru + cukier wanilinowy
2) 2 łyżki cukru + cynamon
3) 2 łyżki cukru + cappuccino.
Jeszcze gorące rogaliki "maczać" w posypkach (dowolnie) i układać na kratce do wystygnięcia.
Proporcje na ok. 56 sztuk
Moje modyfikacje: następnym razem zrezygnuję z posypek, bo z nimi ciasteczka są za słodkie.
A rogaliki są rozkosznie kruchutkie...
składniki:
28 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
5 dag mielonych migdałów
8 dag cukru
1 torebka cukru wanilinowego
2 żółtka
20 dag masła
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżka cappuccino w proszku
na posypki:
6 łyżek cukru
1 torebka cukru wanilinowego
łyżeczka cynamonu
0,5 łyżki cappuccino
Wykonanie:
Po kolei wrzucać do malaksera: orzechy i migdały i je zmielić (jeśli nie były zmielone), dodać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, sól, masło i żółtka. Przesiekać do połączenia składników. Wyjąć na stolnicę, zagnieść ciasto i uformować wałek. Podzielić go na 3 części. Jedną część zostawić, drugą zagnieść z cynamonem, a trzecią z cappuccino. Wszystkie porcje schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Ze wszystkich rodzajów schłodzonego ciasta uformować malutkie rogaliki. Układać na dwóch blachach przykrytych pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 10 minut.
W tym czasie zmieszać trzy rodzaje posypki:
1) 2 łyżki cukru + cukier wanilinowy
2) 2 łyżki cukru + cynamon
3) 2 łyżki cukru + cappuccino.
Jeszcze gorące rogaliki "maczać" w posypkach (dowolnie) i układać na kratce do wystygnięcia.
Proporcje na ok. 56 sztuk
Moje modyfikacje: następnym razem zrezygnuję z posypek, bo z nimi ciasteczka są za słodkie.
A rogaliki są rozkosznie kruchutkie...