Ciasto drożdzowe mojej mamy :)

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Ciasto drożdżowe
  • 7 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki drożdży
  • 6 łyżek margaryny
  • 1,5 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki margaryny
  • 7 łyżek cukru.
Składniki zagniatamy

Wkładamy do keksówek, smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy kruszonką.

Moja mama dodaje do środka wiśnie z syropu obsypane wcześniej mąką (mmmm rewelacja)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
hmm...ale ono nie musi wyrastać?:O i w jakiej temperaturze należy je piec?
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Jakie maja byc drozdze? Kiedys mialam przyjemnosc jest podobne ciasto z wisniami i kruszonka, bardzo smaczne bylo.
 

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
CYTAThmm...ale ono nie musi wyrastać?:O i w jakiej temperaturze należy je piec?
sorry skrót myślowy bo procedura jak przy standardowej drożdźówie
mieszamy składniki, zagniatamy, wyrastamy
icon_smile.gif
dzielimy na tyle keksowek i takiej wielkosci na ile namy wyjdzie wkladamy. ew mieszamy część z wiśniami. na wierzch smarujemy jajem + kruszonka
CYTATJakie maja byc drozdze?
spożywcze trzeba rozrobić dać im pozywkę i pozostawic do wyrosniecia i dopiero takie wyrosniete dodac
CYTATKiedys mialam przyjemnosc jest podobne ciasto z wisniami i kruszonka, bardzo smaczne bylo.
Z wiśniami jest rewelacja. Taka domowa drożdżówa "u mamy" .. z mleczkiem i jak bez wiśni to z masełkiem na ciepło
mniam