IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto bananowe Marty Gessler
Liska
post 2 Dec 2004, 10:10
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



W oryginale nazywa się: Chleb bananowy, ale dla mnie jest to jedno ze smaczniejszych ciast - wilgotne i aromatyczne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Ja robię je w blenderze.
Radzę cukier dodawać do smaku, bo dla niektórych podana w przepisie ilość, to zbyt wiele słodyczy.



Składniki:
500 g dojrzałych bananów, 125 g płynnego miodu, 2 średnie jajka, 125 g masła, 125 g cukru, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g wiórków kokosowych, masło do smarowania blaszki


Sposób przyrządzania:
Zmiksować w blenderze banany z miodem i jajkami na gładką masę. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Przez sito przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i dodawać po łyżce do masła z cukrem na zmianę z masą bananową, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i przełożyć do posmarowanej masłem blaszki. Piec około godziny (180 st. C), aż chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Podawać pocięty w kromki.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iguana
post 11 May 2005, 18:01
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.631
Dołączył: 13-September 04
Skąd: prawie Opole
Użytkownik nr: 11



W jakiej foremce? Keksówka czy płaska blacha? Jak płaska to jak duża zeby ne było zbyt cienkie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 12 May 2005, 08:46
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



ja piekłam w keksówce i w foremce okrągłej 23 cm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 24 Oct 2005, 08:53
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Lisko, banany wazylas po obraniu czy przed :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iguana
post 24 Oct 2005, 12:44
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.631
Dołączył: 13-September 04
Skąd: prawie Opole
Użytkownik nr: 11



znowu zapomnaiłam napisac jak smakowało

Wspaniałe ciacho bardzo aromatyczne i dobre nawet następnego dnia. Dzieki Lisko za przepis

Banany wazyłam chyba przed obranie... o ile wogóle
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 24 Oct 2005, 15:22
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(AgusiaH)
Lisko, banany wazylas po obraniu czy przed :


ważyłam przed obraniem, ale to chyba nie ma większego znaczenia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 27 Nov 2005, 14:25
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Pyszne ciasto. Absolutnie moje ulubione ciasto bananowe - dodatek ukochanego kokosu bardzo mnie do niego przekonal. icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 27 Nov 2005, 15:10
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



o maj! jakie piękne!!!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZielonyKot
post 20 Feb 2006, 19:46
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 422
Dołączył: 25-February 05
Użytkownik nr: 363



właśnie zrobiłam, ale niestety, niestety - zupełnie mi nie wyszło usiadło, w środku jest zbyt mokre chyba... tyle, że pięknie pachnie. no nic, może kiedyś zrobię drugie podejscie ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 21 Feb 2006, 11:02
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Zrobiłam je kiedyś i miałam gigantyczny, monstrualny wręcz zakalec Nie pamiętam żeby udało mi się kiedys osiagnąć cos tak imponującego Ale muszę stwierdzić, że ten zakalec był bardzo smaczny, słodki i bananowy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 21 Feb 2006, 11:13
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Nie wiem, co mogło pójść nie tak, bo mi ono zawsze wychodzi icon_smile.gif Może aura była niesprzyjająca albo niskie ciśnienie ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 21 Feb 2006, 11:23
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Nigdy w życiu nie udało mi się zrobić udanego (czyli niekluchowatego) ciasta bananowego. A robiłam z różnych przepisów (ten był pierwszy, więc wyjątkowo utkwił mi w pamięci ). Pewnie to moja aura jest niesprzyjająca bananowym wypiekom ;) Mimo tych niepowodzeń bardzo lubię takie ciasta, ale cena bananów zniechęca mnie do dalszych prób.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 21 Feb 2006, 12:09
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



U mnie w hiper super banany są chyba po 3 zł za kg icon_smile.gif
A i tak mnie zachęciłyście opisem zakalców, że właśnie się moje piecze Jak się upiecze, wstawię zdjęcie.
Bach, a tu zakalec ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 21 Feb 2006, 13:46
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



no dobra - zrobiłam i wstwiam zdjęcie, zeby pokazać, ze nie zakalec ;)
Lis, chcesz kawałek? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 21 Feb 2006, 16:48
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Chceeeeee, chceeeee
No, moje wyglądało zdecydowanie bardziej ciężkawo, rzekłabym, że wręcz solidnie
W moim sklepie banany są zielone i kosztują 6-7 zł icon_sad.gif
Buu, już czuję ten zapach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 21 Feb 2006, 20:07
Post #16


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



A ja wam powiem, ze to ciasto bylo moim pierwszym bananowym bez zakalca, bo wczesniejsze moje dokonania byly podobne do doswiadczen Lislawy.

A to mnie wlasnie mile rozczarowalo. icon_smile.gif

Tak sobie dumam - moze efekt od rodzaju i dojrzalosci bananow zalezy....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZielonyKot
post 22 Feb 2006, 10:28
Post #17


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 422
Dołączył: 25-February 05
Użytkownik nr: 363



CYTAT(lislawa)
monstrualny wręcz zakalec


no dobrze, nazwijmy to imieniu
moje też było jednym wielkim zakalcem
ale ten zapach, mmmmm, mniamć!!


lisko, zaparłam się i upiekę cholernika jeszcze raz ;)

agusiu, bardzo możliwe, że to od banananów zależy ja miałam na składzie tylko niedojrzałe...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 22 Feb 2006, 14:22
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



a moze pieklyście w złej formie? Powinna to być najlepiej keksówka. Albo za krótko? Ono się piecze bitą godzinę.
Ja to robiłam z różnych bananów, wczoraj b. dojrzałych, prawie czarnych ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 22 Feb 2006, 16:22
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



CYTAT(Liska)
b. dojrzałych, prawie czarnych


O, mlask, takich to by mi było szkoda do ciasta
Ja robiłam z normalnie dojrzałych, żółtych i aromatycznych i piekłam w keksówce na pewno ponad godzinę, pewnie z półtorej. I za każdym razem kicha. To na pewno wina aury, nie widzę innej możliwości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZielonyKot
post 23 Feb 2006, 08:07
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 422
Dołączył: 25-February 05
Użytkownik nr: 363



w keksówce, piekło się dobrze ponad godzinę
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd March 2019 - 05:58