Angelica, czyli drozdzowa korona siostr Simili

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
ANGELICA, CZYLI DROZDZOWA KORONA SIOSTR SIMILI
http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=33

Zaczyn:
135 g maki wysokoglutenowej / manitoba, amerykanska, kanadyjska itp. lub zwyklej z dodatkiem glutenu /
13 g swiezych drozdzy
75 g wody

Ciasto:
400 g maki wysokoglutenowej
75 g cukru
120 g letniego mleka
3 zoltka
1 lyzeczka / 5 ml / soli
120 g miekkeigo masla

Nadzienie:
75 g rodzynkow
75 g skorki pomaranczowej kandyzowanej
50 g stopionego masla

Glazura przezroczysta:
4 lyzki cukru pudru
1 bialko

lub

Glazura nieprzezroczysta:
150 g cukru pudru
1 bialko

- namoczyc rodzynki w cieplej wodzie
- zagniesc wszystkie skaldniki zaczynu i odstawic do wyrosniecia na 30 minut
- do miski / lub robota np. planetarnego / wsypac make, wlac letnie mleko, zoltka, cukier i wyrabiac ciasto
- dodac sol i maslo, wyrobic do polaczenia sie z ciastem
- na koncu dodac wyrosniety zaczyn
- wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie oddzielac sie od scianek naczynia
- wyrabiajac recznie wygodniej jest ostatnia faze przeprowadzic na stolnicy
- zostawic wyrobione ciasto do wyrosniecia na 2 godziny / az podwoi objetosc /
- rodzynki odsaczyc i wysuszyc
- skorke pomaranczowa pokric na drobne kawalki
- przelozyc wyrosniete ciasto na stolnice i bez wyrabiania / utrudniloby to rozwalkowanie ciasta / rozwalkowac na grubosc 2-3 mm
- posmarowac stopionym maslem i posypac rodzynkami i skorka pomaranczowa
- zwinac ciasto w formie dlugiej “kielbasy”
- nozem / natluszczonym maslem / dokonac przeciecia wzdluz / jak na fotografii /
- odwrocic 2 czesci przecieciem do gory i zaplesc je / skrecic / zostawiajac czesc nacieta na zewnatrz
- utworzyc pierscien i ulozyc go na blasze wylozonej papierem do pieczenia
- zostawic do wyrosniecia jeszcze przez godzine
- piec w temperaturze 200°C przez 20-25 minut
- w czasie pieczenia przygotowac glazure mieszajac cukier puder z bialkiem / bardziej lub mniej przzroczysta /
- natychmiast po upieczeniu posmarowac korone glazura i zostawic do wyschniecia / mozna je przyspieszyc wstawiajac ja na 20 sekund do piekarnika /
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Dziś zrobiłam z połowy porcji. Bardzo dobra drożdżówka. Delikatna i puszysta.

R__ne_037.jpg
 

Załączniki

  • R__ne_037.jpg
    R__ne_037.jpg
    50.4 KB · Wyświetleń: 3

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tu jest wersja z jablkami:
http://www.prezzemoloefinocchio.it/modules...?articleid=3199
Baza jest ten sam przepis, ale zmieniono nadzienie.

ANGELICA Z JABLKAMI I RODZYNKAMI
Nadzienie:
3 duze jablka
troche masla
szczypta cynamonu
2 lyzki cukru
1/2 kieliszka Zibibbo / moze byc kazde slodkie wino /
garsc rodzynkow namoczonych uprzednio w goracej wodzie
- kiedy rosnie ciasto, przygotowac jablka
- pokroic je na kawalki i wrzucic do garnka ze stopionym maslem
- dodac cukier, poddusic
- kiedy jablka zaczna ciemniec, dodac cynamoni i wino
- zwiekszyc ogien tak, aby wino wyparowalo
- dusic przez kilka minut / uwaga: nie moze sie przypalic /: w garnku wytworzy sie "sos" i beda tez kawalki jablek
- rozwalkowane ciasto najpier pokryc "sosem", a potem jablkami i rodzynkami
- dalej robic jak w przepisie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Piecze się
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Pogratulowac. Naprawde piekna.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Bardzo ładna ta korona, tylko te rodzynki, to chyba jak na panettone popalone na węgielek?

Graż, śliczna ci wyszła
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Wygląda baaardzo apetycznie, chętnie bym zrobiła na święta, ale powiedzcie, jaka polska mąka jest wysoko glutenowa i gdzie jej szukać? ja widzę tylko zwykłe mąki, ale czy one są wysokoglutenowe? jaki numer mają mieć?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
dzięki, poszukam więc tej lubelli, nie na wszystkich mąkach jest napisane jaka jest zawartość białka.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
O wlasnie... Na Wielkanoc mozna upiec. Dekoracyjna.
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
pytanko a zwykła maka nie może być?
czym się rożni i jakie są skutki uboczne?

nie mogę w sklepie znaleźć ...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jesli nie ma, musi byc. W koncu byloby to nie pierwsze ciasto drozdzowe pieczone na zwyklej.