Mchali z buraków
60 dag buraków czerwonych
5 dag orzechów włoskich
3 - 4 ząbki czosnku
3 - 3 łyżki natki pietruszki lub kolendry
3 łyżki octu winnego lub sok cytrynowy
3 łyżki oleju
przyprawy - sól, pieprz
Ugotowane buraki obrac i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Orzechy, natkę posiekać i wymieszać z burakami, dodać przeciśnięty czosnek, doprawic olejem, octem i przyprawami.Wymieszać i odstawić do schłodzenia.
Mchali pochodzi z kuchni gruzińskiej. Na żadnym przyjęciu nie może zabraknąć tej przekąski. Mchali można przygotować również z dodatkiem majonezu lub śmietany.
60 dag buraków czerwonych
5 dag orzechów włoskich
3 - 4 ząbki czosnku
3 - 3 łyżki natki pietruszki lub kolendry
3 łyżki octu winnego lub sok cytrynowy
3 łyżki oleju
przyprawy - sól, pieprz
Ugotowane buraki obrac i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Orzechy, natkę posiekać i wymieszać z burakami, dodać przeciśnięty czosnek, doprawic olejem, octem i przyprawami.Wymieszać i odstawić do schłodzenia.
Mchali pochodzi z kuchni gruzińskiej. Na żadnym przyjęciu nie może zabraknąć tej przekąski. Mchali można przygotować również z dodatkiem majonezu lub śmietany.