- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, podany przez holly. Troszkę zmodyfikowałam, podaję tak, jak robiłam
1 szkl + 2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2 łyżeczki sody i tyle samo proszku do pieczenia)
1/3 roztopionej i przestudzonej margaryny
3/4 szkl cukru
kakao (autorka podaje 5 łyżek, ja sypnęłam mniej, na oko)
Wszsytko wyrobić na gęstą i gładką masę. Nakładać łyżeczką na wafelnicę (1 czubata łyżeczka na jedną porcję). Masę wykładałam na środek każdej porcji, ładnie się "rozjeżdżała" po całej foremce. Pierwsze nie wyszły całe, bo nie wiedziałam ile kłaść
Myślę, że nawet w gofrownicy można robić, tylko więcej kłaść. I robić z podwójnej porcji. Z wafelnicy wyszło mi klikanaście sztuk, to z gofrownicy pewnie pare
Wyszły miękkie jak tylko wyjęłam, ale za chwilę robiły się kruche, fajnie kruche
Polecam
1 szkl + 2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2 łyżeczki sody i tyle samo proszku do pieczenia)
1/3 roztopionej i przestudzonej margaryny
3/4 szkl cukru
kakao (autorka podaje 5 łyżek, ja sypnęłam mniej, na oko)
Wszsytko wyrobić na gęstą i gładką masę. Nakładać łyżeczką na wafelnicę (1 czubata łyżeczka na jedną porcję). Masę wykładałam na środek każdej porcji, ładnie się "rozjeżdżała" po całej foremce. Pierwsze nie wyszły całe, bo nie wiedziałam ile kłaść
Myślę, że nawet w gofrownicy można robić, tylko więcej kłaść. I robić z podwójnej porcji. Z wafelnicy wyszło mi klikanaście sztuk, to z gofrownicy pewnie pare
Wyszły miękkie jak tylko wyjęłam, ale za chwilę robiły się kruche, fajnie kruche
Polecam