Ryba w marynacie*

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Ryba w marynacie

1 kg ryby (śledź, leszcz, płotka czy okoń)
mąka do panierki
olej do smażenia
Ryby sprawić, wypatroszyć, odfiletować lub nabyć filety. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Marynata:
6 szkl. wody
1 i 1/2 do 2 szkl. octu 10%
10-15 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
3 łyżki soli (płaskie)
3 łyżki cukru (można pominąć, bo marchew jest słodka)
3 spore marchewki
3 pietruszki
1/2 selera
4-5 cebul (raczej dużych)
Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kostkę 0,5cm.

Cebulę pokroić w krążki. Zagotować wodę z solą, cukrem, zielem angielskim dodać warzywa (cebulę dodać na końcu). Gotować do lekkiego zmięknięcia warzyw, dodać ocet, chwilę jeszcze gotowac i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Usmażoną rybę układać warstwami z warzywami w slojach. Zalać ciepłą marynatą, zamknąć i odstawić po ostudzeniu do lodówki na min. 2-3 dni do przegryzienia.

Z podanych proporcji wychodzą 3 słoiki litrowe ryby w marynacie z dużą ilością warzyw. Ilość octu do wody w stosunku 1:4, kto lubi kwaśniejszą niech robi 1:3.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Pewnie tak, byle nie za tłuste. Do tej pory robiłam leszcze, karasie, płotki, okonia i śledzie w ten sposób, natomiast karp nie był za smaczny.
Właśnie napoczeliśmy kolejną partię leszcza w ten sposób zrobionego.