Skrzydelka kurczaka imbirowo-czosnkowe*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
W Polsce skrzydelka tez na pewno juz sa (KFC). W Ameryce jest ich pelno, choc nie zawsze tak dobre.

1 kg skrzydelek kurczaka
1/4 szkl sosu sojowego
2 lyzeczki imbiru
1 lyzeczka czosnku (granulowany lub mielony)
3 lyzki brazowego cukru


Przyprawy wymieszac razem.

Polac podzielone skrzydelka i marynowac min 2 godziny.

Piec godzine w nagrzanym piekarniku - 180stopni.


Robota wlasciwie zadna. Jest tyle tak zwanego "miedzyczasu", ze spokojnie mozna przygotowac salaty, desery, sosy, pieczywo i co tylko.
Doskonale na przyjecia ogrodkowe, piwne lub ciepla przekaska na szwedzki stol.
Mozna tez podac na obiad z ryzem gotowanym na sypko z warzywami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No i w koncu je zrobilam
icon_biggrin.gif

Wyszlo bardzo smaczne- zreszta nie spodziewalam sie porazki
icon_mrgreen.gif

Skrzydelka uwielbiam! Moglabym je jesc na okraglo.
Maz nie lubi, choc jakby nie mial wyboru, to by zjadl i skrzydelka.
icon_wink.gif
Jednak, zeby go nie zmuszac, zrobilam dla Niego palki kurczaka
icon_biggrin.gif


Faktycznie- roboty przy tym wcale, a calosc wyszla super.
Sos dodatkowo przyprawilam pieprzem.
Wszystko ladnie sie przyrumienilo, ale dodatkowo dopieklam je jeszcze troche na gornej grzalce, zeby miec bardziej przypieczona skore -
(przypieczona skora, jeszcze na skrzydelkach, to cos, za co dalabym sie posiekac
icon_mrgreen.gif
, a ze dawno nie jadlam skrzydelek, to sobie troche "zaszalalam" i zrobilam tak, jak lubie
icon_wink.gif
)
Mieso wyszlo soczyste i z chrupiaca skorka - pycha
lecker.gif


Przepis wchodzi na stale !!! - I bardzo go polecam
icon_biggrin.gif

Kermidt- bardzo dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif
anbetung.gif


PICT0004.JPG
 

Załączniki

  • PICT0004.JPG
    PICT0004.JPG
    78.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
anbetung.gif


dziekuje, mistrzyni, za zdjecie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Taki świetny przepis i tak tkwi zapomniany? Zrobiłam w zeszłym tygodniu, szukając inspiracji na inne skrzydełka.
Smakowo wyborne, a niezwykła łatwość przygotowania sprawia, że to wprost bajkowy przepis.
Po wyżarciu skrzydełek pozostał cudowny sos z pieczenia. Zrobiłam to, co zawsze robię z sosem po kurczaku, czyli nastepnego dnia podsmazyłam pieczarki z cebulką, dołozyłam pozostały sos i wyłozyłam na makaron. Można dorzucić zielony groszek albo co. To potrawa, która wszystko zniesie. I za każdym razem jest inna, bo wszystko zalezy od sosu (czyli od wersji smakowej kurczaka). Z tym sosem wyszła niebiańska wprost wersja.

Dziękuję kermidt, a wszystkim gorąco polecam przepis.

P.S. A dzisiaj marynują się już szaszłyki drobiowe po marokańsku, również według Twojego przepisu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Klosewik

Member
Paź 5, 2007
75
0
0
Robiłam je już dwukrotnie. Bardzo dobre. Za drugim podejściem zmiejszyłam ilość cukru o połowę i takie proporcje pasują mi najbardziej. Dziekuję za pyszny przepis - rodzinka prawie obżarła sobie palce
icon_mrgreen.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
nam tez,zrobilam udka , pysznosci, palce lizac, mam dylemat, chyba po raz setny zmienie menu na impreze, chodza za ma a ja na diecie
cry_1.gif
jadlam bez skory i tylko troszke bo do przetestowania mialam cztery przepisy, kermidt Twoje przepisy sa swietne
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dziekuje, Martyno. Staram sie
icon_wink.gif


Klosewik, sprobuje z mniejsza iloscia cukru. Jak mniej cukru mozna tez je dluzej pichcic i sie nie beda przypalac. Niezly pomysl.

Przynam, ze marze, marze, i marze, od dosc dawna, o kupnie nowego, dobrego grila...
Stary troszki sie juz poprzepalal wiec do kurczaka sie nie nadaje. Kurczaka trzeba dlugo i nie za goraco, a u mnie plomienie pod niebo
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
wczoraj miałam dzień dobroci i zrobiłam na kolację
faktycznie niewiele się robi a efekt wyśmienity
moje chłopy "łał" powiedziały
do tego była sałata nicejska
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Chcę się upewnić - imbir mielony, nie świeży? Wyglądają cudownie. Lecę po skrzydełka.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
anbetung.gif

To u mnie też będzie mielony.


Edit: Zrobiłam, bardzo to dobre!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
U Ciebie to ja liczylam na zdjecie
icon_wink.gif