Świńskie uszka

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis z książki "Ciasta i torty"

na 30 ciastek:
300 g zamrożonego ciasta francuskiego
100 g cukru

Ciasto rozmrozić na posypanej cukrem stolnicy.
Przed rozwałkowaniem ciasta stolnicę jeszcze raz posypać cukrem.

Ciasto, wielokrotnie obracając i przekładając z jednej strony na drugą, rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm.

Złożyć dłuższymi brzegami do środka tak, aby obydwie krawędzie nie stykały się ze sobą. Posypać niewielką ilością cukru. Przykryte ciasto włożyć do lodówki na 30 min.

piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę opłukać zimną wodą.

Ciasto pokroić ostrym nożem na plastry grubości ołówka. Plastry ułożyć na blasze w dość dużych odstępach i piec 8 - 10 min. Przewrócić ciastka na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut.

"Świńskie uszka" przełożyć na drugą blachę i ostudzuć.

Rada z książki:
Są to klasyczne ciasteczka do herbaty. Wysmienicie smakują ugarnirowane świeżymi malinami i bitą śmietaną. Dla urozmaicenia można je podawać z innymi owacami, np. z jeżynami, borówkami z kompotu lub cząstkami mango.

0307.jpg


Zdjęcie ze strony http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0307.htm
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,664
113
O ile grzebyki z ciasta jestem sobie w stanie unaocznić, to te świńskie uszy przerastają moją wyobraźnię....
fiesgrins.gif
Przydałoby się jednak zdjęcie...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Joanna @ 9 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=464523O ile grzebyki z ciasta jestem sobie w stanie unaocznić, to te świńskie uszy przerastają moją wyobraźnię....
fiesgrins.gif
Przydało by się jednak zdjęcie...
icon_smile.gif
Ewa chyba zapomniała napisać, że ten rozwałkowany prostokąt należy zwinąć od dwóch stron do połowy i to dopiero pokroić na plasterki. A ciacha wygląją tak jak na tej stronie:
http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0307.htm
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
One maja inna nazwe, ale mi umknela. Bardzo smaczne i chrupiace.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,664
113
No właśnie brakowało mi tego zwijania!
icon_smile.gif
anbetung.gif


A nazwa niemiecka Schweineohrchen też chyba znaczy "świńskie uszka"...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dokładnie tak wyglądają
daumen.gif


Nie zapomniałam napisać, pisałam to, co w książce, słowo w słowo
icon_mrgreen.gif


Uzupełniłam
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja nie widzę zdjęć tylko migajacą na czerwono-niebiesko ramke - zachował ktos na dysku
gruebel_2.gif
?
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kurczę wcześniej klikałam i miałam tylko ramke, teraz wszystko działa
gruebel_2.gif
Cuda-niewidy
icon_eek.gif
Dzieki
wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam z tego przepisu kwadraciki francuskie, wyszły lepsze niż sklepowe
icon_mrgreen.gif