- Lut 25, 2007
- 671
- 0
- 0
125 g poziomek leśnych
125g malin
kilka listków melisy lekarskiej
300 ml. octu jabłkowego winnego 5%
100 ml. białego wytrawnego wina
20 ml. octu spirytusowego
Owoce i melisę zalac octem winnym (butelke i nekrętkę wcześniej wysterylizować).Butelkę zakrecic i postawić w ciepłym miejscu na ok. 2 tyg.
Ocet poziomkowo-malinowy przesączyć przez gazę.Owoce wyrzucić.
Do wysterylizowanej butelki wlać białe wino, ocet spirytusowy i ocet uzyskany z owoców.Butelkę szczelnie zamknąć.
Ocet owocowy można też przyrządzać z jeżyn lub czarnych jagód.
Przepis niewypróbowany , ale osobiście zrezygnowałabym z octu spirytusowego.
125g malin
kilka listków melisy lekarskiej
300 ml. octu jabłkowego winnego 5%
100 ml. białego wytrawnego wina
20 ml. octu spirytusowego
Owoce i melisę zalac octem winnym (butelke i nekrętkę wcześniej wysterylizować).Butelkę zakrecic i postawić w ciepłym miejscu na ok. 2 tyg.
Ocet poziomkowo-malinowy przesączyć przez gazę.Owoce wyrzucić.
Do wysterylizowanej butelki wlać białe wino, ocet spirytusowy i ocet uzyskany z owoców.Butelkę szczelnie zamknąć.
Ocet owocowy można też przyrządzać z jeżyn lub czarnych jagód.
Przepis niewypróbowany , ale osobiście zrezygnowałabym z octu spirytusowego.