Ryz do sushi*

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Skladniki:
1 filizanka ryzu do sushi
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
1 ¼ filizanki zimnej wody
2 lyzki octu ryzowego

Pluczemy ryz na durszlaku bardzo dokladnie, az do momentu kiedy woda z plukania bedzie czysta. Odstawiamy na 30 minut. Do garnuszka z zimna woda dodajemy sol i ryz. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na srednim ogniu. Gotujemy na mocnym ogniu 1 minute, po czym zmiejszamy ogien do minimum. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 minut. Odstawiamy z ognia na 10 minut pod przykryciem.
W rondelku rozpuszczamy cukier w occie ryzowym. Wykladamy ryz do naczynia i polewamy octem z cukrem, mieszajac delikatnie lopatka, tak by go jak najszybciej odparowac. Formujemy kulki z ryzu i podajemy z rybami (nigirisushi) lub owijamy je algami (hossomaki).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
CYTATPluczemy ryz na durszlaku bardzo dokladnie, az do momentu kiedy woda z plukania bedzie czysta.
Dlaczego na durszlaku? W misce, garnku.. i nie płuczemy tylko pocieramy dłonią. W tylu wodach aż rzeczywiście bedzie czysta. No i nie tylko ryz do sushi tak przygotowujemy ale normalny tez.

icon_smile.gif
pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Iva @ 7 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=747622a dlaczego w misce a nie na durszlaku? i dlaczego nie płuczemy tylko pocieramy dłonią ?
W misce ryż ma czas namoczyć się, trzeba wlać letniej wody i kilka razy "umyć" ryż.Chodzi o deklikatne starcie skrobi, która powoduje, że ziarenka gotują się w kleiku a nie w wodzie. Po takim pozbyciu się tej " mączki" ziarenka lśnią perłowo, co jest ważne dla estetyki sushi. Mycie ryżu należy robić delikatnie żeby nie połamać ziaren, wodę zmieniamy kilkakrotnie, ze dwa razy pocieramy ryż po jej odlaniu, szybciej pozbędziemy się skrobi. Jeżeli woda jest już w miarę klarowna(nigdy nie będzie krysztalowo czysta)zostawiamy w niej ryż do namoknięcia około 30 min. Gotujemy w proporcjach 1:1, za dużo wody zrobi papkę.