- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Skladniki:
1 filizanka ryzu do sushi
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
1 ¼ filizanki zimnej wody
2 lyzki octu ryzowego
Pluczemy ryz na durszlaku bardzo dokladnie, az do momentu kiedy woda z plukania bedzie czysta. Odstawiamy na 30 minut. Do garnuszka z zimna woda dodajemy sol i ryz. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na srednim ogniu. Gotujemy na mocnym ogniu 1 minute, po czym zmiejszamy ogien do minimum. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 minut. Odstawiamy z ognia na 10 minut pod przykryciem.
W rondelku rozpuszczamy cukier w occie ryzowym. Wykladamy ryz do naczynia i polewamy octem z cukrem, mieszajac delikatnie lopatka, tak by go jak najszybciej odparowac. Formujemy kulki z ryzu i podajemy z rybami (nigirisushi) lub owijamy je algami (hossomaki).
1 filizanka ryzu do sushi
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
1 ¼ filizanki zimnej wody
2 lyzki octu ryzowego
Pluczemy ryz na durszlaku bardzo dokladnie, az do momentu kiedy woda z plukania bedzie czysta. Odstawiamy na 30 minut. Do garnuszka z zimna woda dodajemy sol i ryz. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na srednim ogniu. Gotujemy na mocnym ogniu 1 minute, po czym zmiejszamy ogien do minimum. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 minut. Odstawiamy z ognia na 10 minut pod przykryciem.
W rondelku rozpuszczamy cukier w occie ryzowym. Wykladamy ryz do naczynia i polewamy octem z cukrem, mieszajac delikatnie lopatka, tak by go jak najszybciej odparowac. Formujemy kulki z ryzu i podajemy z rybami (nigirisushi) lub owijamy je algami (hossomaki).
Ostatnią edycję dokonał moderator: