Pączki hiszpańskie

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis z książki "ciasta i torty"

Składniki na ok 10 pączków:
1/4 l wody
50 g masła
szczypta soli
125 g mąki
3 jajka
200 g cukru pudru
2 łyżki rumu lub soku cytrynowego

Do smażenia: 1 kg tłuszczu kokosowego lub 1 l oleju

Zagotować w garnku wodę z masłem i solą. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż uformuje się "klucha" i ciasto zacznie odrywać się od dna. Garnek zestawić z kuchenki, ciasto nieco otudzić i utrzeć z dodawanymi kolejna jajkami. Ciasto powinno mieć połysk i ciągnąć się za łyżką.

Odstawić na 30 min w temp. pokojowej.

Tłuszcz rozgrzać we frytkownicy lub garnku do 175 st. Cztery paski pergaminu o szer. 8 cm zanurzyć w gorącym tłuszczu. Napełnić ciastem szprycę, zakończoną nasadką z otworem w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na pergamin obwarzanki o średnicy 6 cm i wysokości 1 1/2 cm.
Obwarzanki zanurzyć górną częścią w tłuszczu, gdy zaczną odklejać się od pergaminu, usunąć papier. Smażyć partiami, 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody, rumem / sokiem cytrynowym i polukrować obwarzanki, ostudzić na ażurowej podstawce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Troche przypominają Churros
icon_wink.gif
<składnikami> Ciekawie się je robi, choc chyba jest problem z tym oderwaniem od papieru
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wygladaja jak wloskie zeppole di San Giovanni zaraz po usmazeniu / istnieje tez wersja pieczona /:

Cucina_025.jpg

Tradycyjne ciastka na Dzien Ojca, czyli 19 marca.
 

Załączniki

  • Cucina_025.jpg
    Cucina_025.jpg
    61.3 KB · Wyświetleń: 2

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
To je sie potem nadziewa?
icon_eek.gif
Świetny patent, od razu zdobywają dodatkowe punkty i nabieraja atrakcyjnosci
daumen.gif
...
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dla mnie najlepsze to te z lukrem, obżeram sie nimi bez opamiętania
icon_mrgreen.gif
A poklejona jestem jak dziecko
icon_rolleyes.gif
Ale kupcze... Może zrobię i te, spróbuję czy wyjdą.

Agusiu u nas się mówi na to obwarzanki, ale już w Lublinie gniazda
icon_lol.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Akulka @ 12 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=466158To je sie potem nadziewa?
icon_eek.gif
Świetny patent, od razu zdobywają dodatkowe punkty i nabieraja atrakcyjnosci
daumen.gif
...
Te wloskie nadziewane sa kremem tzw. cukierniczym / mleko, jajka, cukier, maka /. Na wierzchu wisienka z syropu. Zeppole di San Giuseppe sa tradycyjnie jadane przez Wlochow 19 marca / Dzien Ojca
i swieto patrona Swietego Jozefa /. Maja srednice okolo 10-11 cm. Sama nigdy ich nie robilam. Tradycji nie da sie ominac, gdyz na zeppole przyjmowane sa zapisy: kazdy sklep posredniczy w ich sprzedazy nawet, jesli ich nie produkuje. Nawet nie chcac ich zjesc trudno sie nie zapisac na kilka
icon_mrgreen.gif
Sa ogromne, ale pyszne. J zawsze sobie obiecuje: sama ich nie zrobie, moze mi nie wyjda. Nie zapisze sie i potem ich nie bedzie. Jakos tak sie dzieje, ze w koncu kilka laduje na moim stole.
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
Sa tez robione w wersji mini. Mozna tez kupic w sklepie takie do napelnienia kremem. Krotko mowiac: nie da sie przed nimi uciec tak jak przed naszymi paczkami w Tlusty Czwartek.
Tu widac juz proby generalne:
http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.ph...6/t/001262.html
Te sa zeszloroczne:
http://www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultim...5/t/000616.html
A zapomnialabym, ja jeszcze ich nie zamowilam
icon_mrgreen.gif
Na razie sie nie daje. Zobaczymy jak dlugo
gruebel_2.gif
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Tez mam tę ksiazkę i czaję się od dawna na te pączki, na pewno są smaczniusie. Tylko jak to się ma do mojej diety
dump.gif
?
 

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
Smażyłam dzisiaj z bardzo podobnego przepisu.
Wyszły delikatne i bardzo bardzo smaczne
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 100_6998.jpg
    100_6998.jpg
    617.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_6988.jpg
    100_6988.jpg
    541.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_6993.jpg
    100_6993.jpg
    515.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_6995.jpg
    100_6995.jpg
    524.5 KB · Wyświetleń: 0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ale bym zjadła takiego
mniam.gif
 

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Notatka do samej siebie: nie wchodzić wieczorkiem na cincin, bo grozi to ślinotokiem i niekontrolowanymi napadami głodu
icon_mrgreen.gif

Cudowne zdjęcia!!!!!!!!!!
anbetung.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dorotus...adoptuj mnie!
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No czekają w kolejce na zrobienie
icon_mrgreen.gif
Uwielbiam te obwarzanki, ale zawsze kupowałam. Miałam robić wczoraj, ale babka wyszła
icon_lol.gif
a dziś chałka
icon_lol.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Dorotuś, co to za talerze?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
O mammma mija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lecker.gif
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Skoro zbliża się tłusty czwartek to trzeba również podnieść i takie pączki.

Chciałabym sobie zrobić taki pączusie, ale mój rękaw piekarski ma tylko małe gwiazdki do wyciskania. Czy ktoś ma pomysł jak zrobić aby ciasto wycikane było wiekszego rozmiaru, a pączki rozmiarem wyglądały tak jak te z piekarni?
gruebel_2.gif


Oglądając te pączki mam wrażenie,że jedno kółko jest położone na drugie, ale być może to tylko fatamorgana.....
icon_eek.gif


 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Fantastyczna potrawa !

Paczki_hiszpanskie.JPG

Robiłem je wg następujących proporcji:200 g mąki, 100 g masła, 4 jajka, szczypta soli, szklanka wody.
 

Załączniki

  • Paczki_hiszpanskie.JPG
    Paczki_hiszpanskie.JPG
    330.9 KB · Wyświetleń: 1