- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis z książki "ciasta i torty"
Składniki na ok 10 pączków:
1/4 l wody
50 g masła
szczypta soli
125 g mąki
3 jajka
200 g cukru pudru
2 łyżki rumu lub soku cytrynowego
Do smażenia: 1 kg tłuszczu kokosowego lub 1 l oleju
Zagotować w garnku wodę z masłem i solą. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż uformuje się "klucha" i ciasto zacznie odrywać się od dna. Garnek zestawić z kuchenki, ciasto nieco otudzić i utrzeć z dodawanymi kolejna jajkami. Ciasto powinno mieć połysk i ciągnąć się za łyżką.
Odstawić na 30 min w temp. pokojowej.
Tłuszcz rozgrzać we frytkownicy lub garnku do 175 st. Cztery paski pergaminu o szer. 8 cm zanurzyć w gorącym tłuszczu. Napełnić ciastem szprycę, zakończoną nasadką z otworem w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na pergamin obwarzanki o średnicy 6 cm i wysokości 1 1/2 cm.
Obwarzanki zanurzyć górną częścią w tłuszczu, gdy zaczną odklejać się od pergaminu, usunąć papier. Smażyć partiami, 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody, rumem / sokiem cytrynowym i polukrować obwarzanki, ostudzić na ażurowej podstawce.
Składniki na ok 10 pączków:
1/4 l wody
50 g masła
szczypta soli
125 g mąki
3 jajka
200 g cukru pudru
2 łyżki rumu lub soku cytrynowego
Do smażenia: 1 kg tłuszczu kokosowego lub 1 l oleju
Zagotować w garnku wodę z masłem i solą. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż uformuje się "klucha" i ciasto zacznie odrywać się od dna. Garnek zestawić z kuchenki, ciasto nieco otudzić i utrzeć z dodawanymi kolejna jajkami. Ciasto powinno mieć połysk i ciągnąć się za łyżką.
Odstawić na 30 min w temp. pokojowej.
Tłuszcz rozgrzać we frytkownicy lub garnku do 175 st. Cztery paski pergaminu o szer. 8 cm zanurzyć w gorącym tłuszczu. Napełnić ciastem szprycę, zakończoną nasadką z otworem w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na pergamin obwarzanki o średnicy 6 cm i wysokości 1 1/2 cm.
Obwarzanki zanurzyć górną częścią w tłuszczu, gdy zaczną odklejać się od pergaminu, usunąć papier. Smażyć partiami, 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody, rumem / sokiem cytrynowym i polukrować obwarzanki, ostudzić na ażurowej podstawce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: