Wielkanocna baba rosyjska, czyli kulicz

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Robiłam dziś na próbę ,wszystko szło jak po maśle i się zagapiłam przy pieczeniu
baa.gif
i spod się zjaral totalnie! Jutro robię znów na rozdanie,bo choć zjarana to smakuje oblednie
lecker.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Skończyłam w nocy, mimo kłopotów z mąką i drożdżami wyszło. Ale po pierwsze nigdy więcej zabawy z puszkami, będę zawsze robić, jak Bóg przykazał, czyli w foremkach.
icon_lol.gif


Po drugie, być może przez wspomniane kłopoty, a może po prostu mam nieco inne preferencje, ciasto mnie nie powaliło. Spróbuję jeszcze kiedyś żeby się przekonać, czy warto tyle czasu poświęcać, czy jednak wrócić do prostszej wersji baby. Ciasto nie jest złe, jest bardzo smaczne, ale równie smaczne są baby robione ze znacznie mniejszym nakładem pracy.

babeczki1.jpg

Oprócz małych babeczek, babki foremkowej i puszkowej, widocznych na zdjęciu, zrobiłam kilka w mniejszych puszkach i nie pokażę ich, bo nie przypominają grzybków, tylko coś innego.
zahnlos.gif
Miały być na prezenty, ale nie dam ich nikomu, bo nie wypada.
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • babeczki1.jpg
    babeczki1.jpg
    60.1 KB · Wyświetleń: 4

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

W sam raz dla nielubianych gości jako, hmmm, karniak.
icon_mrgreen.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
kawazmlekiem @ 17 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1518181ciasto okazało się strasznie rzadkie, musiałam dodać co najmniej 150 g mąki i ciągle odnoszę wrażenie, że jest ciut za rzadkie.
A mnie dziś wyszło wyjątkowo zwięzłe, aż się boję, czy nie za bardzo. Rośnie teraz w formach, niedługo będę wstawiać do pieca.


Kawo, robiłaś z całej, czy z pół porcji?
Może odruchowo wlałaś za dużo mleka czy innej mokrej ingrediencji?
Bo ja piekłam z połowy i niemal w ostatniej chwili poprawiłam sobie w wydrukowanym opisie, by zmniejszyć ilość składników, bo już trzymałam w ręku zbyt dużą ilość mleka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Ja zrobię ale za tydzień
icon_smile.gif

Dzisiaj robiłam sernik z połowy porcji, polewę też. Co z tego, że dałam połowę porcji żelatyny, jak resztę całą. .. musiałam zbierać łyżką z sernika bo po godzinie w lodówce nadal było płynne. ..
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Joanna @ 19 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1518410Kawo, robiłaś z całej, czy z pół porcji?
Może odruchowo wlałaś za dużo mleka czy innej mokrej ingrediencji?
Bo ja piekłam z połowy i niemal w ostatniej chwili poprawiłam sobie w wydrukowanym opisie, by zmniejszyć ilość składników, bo już trzymałam w ręku zbyt dużą ilość mleka.
Robiłam z całej porcji i bardzo uważnie sprawdzałam ilość składników, żeby niczego nie popsuć. Ciekawa jestem, dlaczego mi się tak porobiło. Czy te nadaktywne drożdże mogły być winne?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Nie mam pojęcia, możliwe.
gruebel_2.gif


EDIT:
Moje już gotowe:

kulicz_RR.jpg

kulicz_RR1.jpg
 

Załączniki

  • kulicz_RR.jpg
    kulicz_RR.jpg
    100.6 KB · Wyświetleń: 4
  • kulicz_RR1.jpg
    kulicz_RR1.jpg
    94.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.m.

Member
Sie 17, 2012
226
0
0
Forme posypałem bułka tartą, oczywiście wysmarowałem masłem najpierw.

Zrobilem ją w polewie czekoladowo-tymiankowej w asyście migdałów. Zobaczymy co na to biesiadnicy jutro. Ciasto rozpada się w ustach ;)
 

Załączniki

  • IMG_9439.JPG
    IMG_9439.JPG
    83.2 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Ciekawa dekoracja. Mam nadzieję, że wszystkim smakowało.

A to moje:
kulicz2.jpg

kulicz.jpg

kulicz1.jpg
 

Załączniki

  • kulicz2.jpg
    kulicz2.jpg
    103.2 KB · Wyświetleń: 4
  • kulicz.jpg
    kulicz.jpg
    87.8 KB · Wyświetleń: 4
  • kulicz1.jpg
    kulicz1.jpg
    78.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Wyciągam, bo planuję wypieki na Wielkanoc i sprawdzam ingrediencje.

EDIT:
Z całej porcji zrobiłam trzy babki (z mąki tortowej orkiszowej z niewielkim dodatkiem pszennej) - jedną większą (z 800 g surowego ciasta) i dwie mniejsze (po 600 g). Do ciasta dodałam trochę więcej mleka, bo było zbyt zwięzłe. Rodzynki namoczyłam na noc w koniaku, a ponieważ wypiły go w całości, do ciasta dolałam jeszcze dodatkowy chlust. Oprócz skórki z cytryny dołożyłam nasionka z 1/2 laski wanilii.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,381
835
113
Też wyciągam, ale będę trzymać się puszek. Dobrym sposobem na wyjęcie ich po upieczeniu jest wyłożenie (już po wysmarowaniu masłem) dna i boków- na krzyż - szerokimi i długimi paskami papieru do pieczenia, tak aby wystawały nad puszkę po obu stronach. Jak uszy
lecker.gif
pomocne do wyciągania
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,381
835
113
Hej witam serdecznie, ja właśnie mam na myśli ten drugi przepis RR - a te paski stosuje od początku mojej znajomości z kuliczem. Taki sposób podawała nasza koleżanka Beata (z Mniama jeszcze), do wypieku w małych filiżankach, ulubionych ciastek czekoladowych (podobno) Armaniego
icon_question.gif
W każdym razie się sprawdza. A lubię te kulicze z grzybkiem, zatem wyjmowanie jest trudniejsze.