Wielkanocna baba rosyjska, czyli kulicz

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Margot @ 19 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=470527W sobotę zrobię
cvety.gif
Rób, Margot, rób, nie pożałujesz....
icon_mrgreen.gif


JotHa @ 19 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=470543O rety, Joanno, ale baba ! Nie czytalam jeszcze watku calego, ale widzac foty musialam napisac
icon_biggrin.gif

W czym pieklas te pierwsza ? Toz to wiezowiec
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Pierwszą piekłam w puszce po masie makowej.
icon_smile.gif

Wyszedł faktycznie wieżowiec - zastanawiałam się, czy go kroić wzdłuż, czy w poprzek, jak salami...
icon_smile.gif


P.S. Dowiedziałam się po niewczasie, że właściwe jest krojenie w poprzek...
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • kulicz6.jpg
    kulicz6.jpg
    32.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Widze kolejne "wielkanocne odkrycie"...Joanno wieza jest piekna...wpisuje na liste ciast niezbednych na Swieta...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Dzięki dziewczyny...
cvety.gif

Polecam to ciasto z całym przekonaniem. Co prawda wykonanie bardzo rozciąga się w czasie, ale przed świętami zwykle i tak cały dzień spędza się w kuchni, wiec nie jest to wg mnie problemem. A i temperatura w kuchni jest wówczas jak najbardziej odpowiednia...
icon_smile.gif

Oprócz leciutkiej konsystencji ciasto zachwyca smakiem - nie pamiętam, kiedy ostatnio moje dziecko z taką stanowczością domagało się dokładek i narzekało, że są stanowczo za małe...
icon_smile.gif



Teraz czas na wypróbowanie przepisu Lavender Dream. Z recenzji Margot wynika, że jest równie pyszne...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Zaśliniłam się po pas i mam ochotę popełnić na Wielkanoc
icon_smile.gif
Rany, ale mi zajechało świeżutkim drożdżowym, buuuurp...
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Cudo
icon_eek.gif

Ale nie mam tak ogromnego naczynia w którym mogłoby wyrastać ciasto aż z kilograma mąki, chyba popełnie je tylko z połowy porcji
cry_1.gif

ciekawie mnie czy w formie muffinkowej to ciasto by też było takie genialne jak minipanettonki
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Azazelle @ 19 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=471172Zaśliniłam się po pas i mam ochotę popełnić na Wielkanoc
icon_smile.gif
Rany, ale mi zajechało świeżutkim drożdżowym, buuuurp...
Popełnij, popełnij, to też będzie u Ciebie pachniało wanilią i cytryną...
icon_smile.gif


kasha @ 19 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=471185Cudo
icon_eek.gif

ciekawie mnie czy w formie muffinkowej to ciasto by też było takie genialne jak minipanettonki
gruebel_2.gif
Poddałaś mi świetny pomysł na mini - kulicze w formie muffinkowej. Dzięki! Ale fajne grzybki porosną!
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Dziś korzystając z wolnego przedpołudnia testowałam przepis Lavender Dream. Ciasto wychodzi nieco luźniejsze w konsystencji, bardzo ładnie rośnie i w misce, i w formach, szybko się wyrabia. Do puszki włożyłam kulkę z ciasta dochodzącą do 1/3 jej wysokości, a wyrosło sporo ponad puszkę w postaci śmiesznego grzybka.
icon_smile.gif
Formę babkową też podczas pieczenia wypełniło doszczętnie. Gotowy kulicz ma nieco inną konsystencję niż ciasto wg Rosy Rugosy - bardziej babkowatą, niż panettonowatą, ale jest równie lekkie i smaczne. Rodzina nie umiała wybrać, które jej bardziej smakuje....
icon_smile.gif
Mnie też trudno było ocenić i porównać, zwłaszcza, ze piekłam je z różnych mąk - wczoraj z Puszystej luksusowej Lubelli ( 10,8 g białka) , dziś z chlebowej 650 z Lidla ( 10 g białka).
Różnice mogą więc pochodzić zarówno z innej technologii, jak i z innego rodzaju mąki. Jednak zarówno pierwszy, jak i drugi przepis są bez wątpienia godne polecenia.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • kuliczLD2.jpg
    kuliczLD2.jpg
    39.9 KB · Wyświetleń: 0
  • kuliczLD3.jpg
    kuliczLD3.jpg
    39.5 KB · Wyświetleń: 0
  • kuliczLD4.jpg
    kuliczLD4.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
ta grzybko wa jest świetna
Ja postanowiłam ,ze jeśli będę miała wolną sobotę przed Wielkanocą to tą domową ,jeśli nie to szybki pierwszy przepis

Joanno zobacz jeszcze jak dobrze smakuje baba z przepisu Limby z dodatkiem ziemniaka,to też moja ulubiona
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Zaraz idę szukać przepisu Limby....
icon_smile.gif

Grzybka od razu zamroziłam na "czarną godzinę"...
icon_smile.gif

Margot, bardzo jestem ciekawa, czy Twój kulicz z przepisu LD podobnie wyglądał na przekroju jak mój?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madsteel

Member
Lut 14, 2007
178
0
0
Ja tez dzisiaj zrobilam , ale przepis troche 'przycielam' po swojemu i duzo rodzynek...
ciasto wsadzilam do puszek: 1 po pomidorkach do spagetti , nr.2 koncentrat pomidorowy .
obie puszki wypelnilam ciastem mniej niz do polowy..
postawilam nad kominkiem bo tam cieplo i rosly baby migiem...
w piekarniku siedzialy ok.25min / 170°C
rofl.gif
..
pychotkaaaa..
to mniejsze bylo bardziej wypieczone w srodku i latwiej wyszlo z puszki..
teraz wiem , ze musze zostawiac sobie puszeczki po koncentracie
fiesgrins.gif

moj synek obgryzl z tej malej babki lukier wiec pokroilam ja bokiem na plasterki (koleczka)
i posmarowalam nutella..mmmmmmmmmmm super kanapka..
oto efekt zaraz po lukrowaniu..

ef9c4064776438a5med.jpg

90651ac3ca7b1318med.jpg
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Oj, ale wiosna wczesna w grzybki obrodzila
icon_biggrin.gif

Az slinka cieknie, do porannej kawy w sam raz !
 

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
jejkuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!! nigdy nie schudne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chcialam zapytac czy nie ma problemu pozniej z wyciągnieciem tej babki z puszki
 

Madsteel

Member
Lut 14, 2007
178
0
0
Moj przepis to prawie to samo co zwykla babka
icon_lol.gif

powiem szczerze , ze jak robie jakies ciasto to zawsze skladniki sypie i wlewam na 'oko'..
te 'grzybki' wyrobila maszyna.. wiec...

3/4szklanki mleka , 4lyzki masla, 1/2 kubka cukru , cukier waniliowy, 2jajka + 2 zoltka, szczypta soli no i 1 kubek maki + na oko drozdzy
cheers.gif
.... no i dalej jak maszyn akreci to dosypuje tyle maki , zeby ciasto mialo dobra konsyst.
wszystko co lejace najpierw i dalej sypkie...

jak wyrobi maszyna wywalam ciasto na stol i 'klepie' go troche - rece wymazane maslem zeby ciasto lsnilo...dalej dodaje rodzynki i juz..
wkladam do puszek ciasta do polowy ich wysokosci i stawiam w cieplym miejscu... jak wyrosnie poza kominek wsadzam do piekarnika 160°C az sie przyzloca..

lepiej robic te ciacha w tych malusienkich puszeczkach po koncentracie bo latwo baby wychodza, jak sie je posmaruje grubiej maslem w srodku (bez bylki tartej czy maki)... w tej od pomidorkow duzej to sie zlamala przy wyjmowaniu i ja lepilam lukrem w srodku... ale i tak zjedzona w mig...
DSC00541.jpg
 

Załączniki

  • DSC00541.jpg
    DSC00541.jpg
    72.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Joanna @ 17 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=469901Kulicz domowy

przepis podała na Izbushce Rosa Rugosa.

Przygotować dwie kilogramowe puszki po kawie. Dna puszek wyłożyć posmarowanym masłem papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kulicze przygotowywać w ciepłym pomieszczeniu, najlepiej - w temperaturze 25 stopni.

.
W niedzielę upiekłam tą babę i o ile pierwsy kulicz jest pyszny to ten jest przepyszny ,wspaniały smak ,delikatna konstrukcja ,można jeść i jeśc i nie ma się dosyć
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

Trochę przypomina mi Colombę też jest nieziemsko pyszna ,warto piec ,bo prawda ,że dużo etapów ,w domu musimy być ,ale w sumie pracy nie jest dużo ,trzeba tylko pamiętać ,że coś zamieszać coś dodać
Ale potem ,Ci co twierdzili ,że nie lubią bab drożdzowych zmienią zdanie ,albo będą twierdzić ,że oni nigdy tak nie mówili ,a jeśli baby to tylko kulicz......
icon_wink.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Zrobiłam i ja. Z drugiego przepisu (RR) i jest to najlepsza baba jaką jadłam. Taka delikatna i mięciutka że hej!
Z całej porcji wyszły mi dwie duże keksówki i duża foremka z dziurką (mam zwykłą tortownicę do której w komplecie jest dodatkowo spód z kominem). Więc sporo tego.. i bardzo dobrze.
icon_lol.gif
bo inaczej nic by do świąt nie zostało
icon_wink.gif


Pracy sporo, ale bardzo bardzo polecam