Wielkanocna baba rosyjska, czyli kulicz

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Pimpek @ 5 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=480818Zrobiłam i ja. Z drugiego przepisu (RR) i jest to najlepsza baba jaką jadłam. Taka delikatna i mięciutka że hej!
Mam dokładnie takie samo zdanie o tym cieście! Ciesze się bardzo, że zdecydowałaś się wykorzystać ten przepis.
icon_smile.gif
banana.gif
Ja będę piekła w sobotę ( razem z pandoro) i nie mogę się już doczekać ...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Margot @ 28 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=476086W niedzielę upiekłam tą babę i o ile pierwszy kulicz jest pyszny, to ten jest przepyszny ,wspaniały smak ,delikatna konstrukcja ,można jeść i jeśc i nie ma się dosyć
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

Trochę przypomina mi Colombę też jest nieziemsko pyszna ,warto piec ,bo prawda ,że dużo etapów ,w domu musimy być ,ale w sumie pracy nie jest dużo ,trzeba tylko pamiętać ,że coś zamieszać coś dodać
Ale potem ,Ci co twierdzili ,że nie lubią bab drożdzowych zmienią zdanie ,albo będą twierdzić ,że oni nigdy tak nie mówili ,a jeśli baby to tylko kulicz......
icon_wink.gif
To co, powtórka w sobotę?
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
ciasto_na_kulicza.jpg
Zrobiłam zdjęcie jednego z etapów przygotowywania ciasta na kulicz domowy RR. Zobaczcie, jak puszyste i napowietrzone jest ciasto po pierwszym właściwym wyrastaniu ( a przed nim jeszcze dwa! ), mimo, że zawiera tylko 5 dag drożdży na 1 kg mąki! Powtarzam - absolutnie fenomenalny przepis! Szkoda tylko, że tak czasochłonny...
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • ciasto_na_kulicza.jpg
    ciasto_na_kulicza.jpg
    33.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Przepraszam bardzo, ale co to jest średnia temperatura piekarnika?!
gruebel_2.gif
anbetung.gif

Baby mają ostatnie wyrastanie, błagam o podpowiedź
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Margot @ 7 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482511e przy Colombie czy Pandoro ,to ona w miare szybka jest
icon_wink.gif
Niby tak....
icon_smile.gif
Kulicze już popieczone, a pandoro dopiero przed chwilą wstawiłam do piekarnika, choć zaczęłam je robić o 9 rano...
icon_smile.gif

Ale w porównaniu do zwykłej jednoetapowo wyrabianej babki drożdżowej to jednak jest różnica tych paru godzin i kilkunastu etapów...
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasha, ja, jak wszytskie baby, bym piekla w 175-180
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Joanno, mialam pisc babe Lemnis Vitry/Anusiaczka, ale moze sie skusze na te,.. mam wolny wieczor... powiedz mi tylko, po co ja sie posypuje po wlozeniu do formy bakaliami i smaruje jajem? Nie rozumiem tego
icon_smile.gif


ERRATA - JUZ ROZUMIEM, BO JA SIE PIECZE NIE W FORMIE NA BABE tylko w puszkach - ale głupol jestem!
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
i nei wiem tez o co chodzi z zaparzeniem tylko 1/10 mąki...
i czy ubita masa jajeczna nie opada przez te godzine?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Malgosimi @ 7 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482542Joanno, mialam pisc babe Lemnis Vitry/Anusiaczka, ale moze sie skusze na te,.. mam wolny wieczor... powied zmi tylko, po co ja sie posypuje po wlozeniu do formy bakaliami i smaruje jajem? Nie rozumiem tego
icon_smile.gif
Raczej sobie wolną noc zarezerwuj...
icon_wink.gif
To trochę czaso - i pracochłonne ciasto...
icon_smile.gif

Zupełnie nie rozumiem koncepcji smarowania jajem i posypywania bakaliami, więc jej nie stosuję...
icon_mrgreen.gif
Pisałam zresztą o tym jak pierwszy raz robiłam kulicze... Rodzynki po upieczeniu wyglądałyby jak węgielki..
icon_smile.gif
Ciasto przecież tak wyrasta, że wychodzi z puszki na świat piekarnikowy..
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
moze masz racje... na spokojnie upieke kulicze bez okazji kiedys... faktycznie jak sobie podliczylam godziny - to do rana bym piekla
icon_lol.gif
dzieki za przestoge...

ale ubolewam, bo przyznaje, ze przepieknie wygladaja!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Malgosimi @ 7 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482543i nie wiem też o co chodzi z zaparzeniem tylko 1/10 mąki...
i czy ubita masa jajeczna nie opada przez te godzine?
To nie mój przepis, więc trudno mi odpowiedzieć na pierwsze pytanie....
Wg mistrza Czernikowskiego zaparza się zwykle 1/ 5 część mąki. Zwykle - czyli nie zawsze.
icon_smile.gif

Zaparzanie dodaje wypiekowi słodyczy i pulchności, przyspiesza rumienienie skórki i zwiększa odporność na czerstwienie.

W każdym bądź razie - ta koncepcja przekłada się na wspaniały efekt końcowy...
mniam.gif

Masa jajeczna opada nieznacznie, co nie ma naprawdę żadnego znaczenia....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Malgosimi, Joanno
bussi.gif
bussi.gif


Robię z połowy porcji, nie mam puszek więc jedna będzie babką i dwie w keksówkach.

Zrobiłam jednocześnie babkę zaparzaną Anusiaczka i jest to bardzo podobna procedura, więc będę porównywać oba wyroby
icon_mrgreen.gif

u Anusiaczka mąka zaparzana jest w formie suchych klusków a tutaj jest gęstą kleistą masą.
Męża poprosiłam o pomoc i zbadziewił masę jajeczną z największą ilością maki, wyszedł ciastowy twardy kluch którego za nic w świecie nie dało się połączyć z masłem, ale dodałam szybko resztę mas mącznych i chyba dało się uratować.
Zaraz lecą do pieca
cvety.gif
 

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Urosła bardzo, ale niestety jest nieco suchawa. Nie polukrowałam jej , (nie lubimy zbyt słodkich ciast) może to dlatego? W smaku dobra, kończymy drugą...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Nie wiem, dlaczego wyszła suchawa....
gruebel_2.gif
Może za długo siedziała w piekarniku?
Moje wg przepisu RR były w porządku....
icon_smile.gif

kulicz_wielkanocny2.jpg
 

Załączniki

  • kulicz_wielkanocny2.jpg
    kulicz_wielkanocny2.jpg
    37.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Zrobiłam kulicz LR. Moja też była sucha. I póki świeża była naprawde rewelacyjna. Na drugi dzień kruszyła się i nie dawała się pokroić.
Za jakiś czas będę ją piec jeszcze raz, być może wina leży po mojej stronie, bo faktycznie dośc długo ją trzymałam w piekarniku.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Moja kulicz też być przesuszona,
ale bardzo podobna zaparzana babka Anusiaczka była genialna
lecker.gif