Drozdzowe z maszyny

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja pieklam ja zawsze na podstawowym dla bialego pieczywa
icon_biggrin.gif
Slodkiego nawet nie mam osobnego.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
niezamaco
herz.gif
Ja chyba zaraz tez ja wstawie, dobra jest. No i ustawienie skorki light, zeby za chrupiaca nie byla
icon_biggrin.gif
 

jeremi

Member
Kwi 27, 2008
22
0
0
Wy macie zupelnie inne od mojej maszyny. Ja pieke na basic.
I tez wlasnie wstawiam.
Bedzie jak znalazl do sliwko-moreli w czekoladzie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A jak lukier?

Pieknie wyglada! Zaslinie sie zraz po uszy.
Musze sprobowac muffiny z tego ciasta. A moze ktos probowal?

Kolejnosc wrzucanie skladnikow do maszyny jest rozna w roznych maszynach. Moze dlatego z suchymi nie wyszlo? A moze... program na drozdzowe musi byc. Inne programy nie przewiduja wyrastania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pineska

Member
Wrz 4, 2011
1
0
0
Witam forumowiczow!
Znalazlam ten przepis przez wyszukiwarke, zrobilam i musialam sie zarejestrowac, aby podziekowoac
lecker.gif

Drozdzowka wyszla super! Dziekuje za przepis
mniam.gif

Poniewaz nie bylam pewna ile to jest "szklanka", postanowilam wszystko przeliczyc na gramy wg tej strony:
http://www.wielkiezarcie.com/article49387.html
Wklejam tez tutaj, moze sie komus przyda:
187g mleka, 110g oleju, 510g maki (ja uzylam 500g), 1 paczka instant drozdzy Dr. Oetker.
Drozdze wymieszalam z maka i tak wsypalam do kubelka.
Gotowe ciasto wazylo 1kg.
Pieklam jak zalecano: Basic, skorka Light. Wlaczylam na bochenek 750g, nie wiedzialam, ze ciasto bedzie takie duze, ale dzieku temu upieklo sie w sam raz (ktos tu pisal, ze ciasto bylo spieczone). W kazdym badz razie jak dla mnie super przepis. Nastepnym razem na pewno zrobie z polowy.
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Opiekacz masz czy maszyne do chleba?

Program musi byc do wypieku drozdzowego, czyli taki, ktory daje czas na wyrosniecie wyrobionego ciasta.
Jesli program na chalki jest z pieczeniem (zwykle ciasto sie wyciaga, zaplata i piecze w piekarniku), to bedzie odpowiedni. Jesli to tylko wyrabianie program do chleba tez da rade. Opis powinien byc w instrukcji.

Mam nadzieje, ze jest ktos kto ma mulinex'a i moze wypowiedziec konkretnie na temat jego programow.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,868
207
63
W ramach poszukiwania zastosowania dla ciągle dużego zapasu drożdży przypomniało mi się, że kiedyś bardzo lubiłam to ciasto. Nadal je lubię
icon_smile.gif
Pieczone ze świeżych drożdży, dałam trochę za dużo mąki (wydawało mi się, że się za bardzo lepi) i odrobinę się kruszy, ale jest pyszne.

Dro_d_owekermidt.jpg
 

Załączniki

  • Dro_d_owekermidt.jpg
    Dro_d_owekermidt.jpg
    394.6 KB · Wyświetleń: 0

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Przepis jest genialny. Na pewno będę powtarzać. Zrobiłam bez rodzynek i wyszło jak chałka. Na drugi dzień mięciutkie i nadal wilgotne. Następnym razem dodam łyżeczkę masła do smaku i kruszonkę na wierzch. Dzięki!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Zauważyłam że skanna przerzuca do foremki. Wygląda że warto. Ładnie się kroi i dziury od mieszadła nie ma.