Drozdzowe z maszyny

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
IMG_3305.JPG
IMG_3306.JPG
IMG_3307.JPG
IMG_3308.JPG
Nastepna raza musze skrocic czas, a wlasciwie zmniejszyc wage to i czas logiczne sie skroci. Troche za dlugo i skorka za mocno przypieczona, co nie psuje walorow smakowych.
mniam.gif

Nie mialam zapachu dalam cukier waniliowy.
mniam.gif
i nastepna raza dodam tez wiecej rodzynkow.
mniam.gif
 

Załączniki

  • IMG_3305.JPG
    IMG_3305.JPG
    209.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3306.JPG
    IMG_3306.JPG
    158.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3307.JPG
    IMG_3307.JPG
    198.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3308.JPG
    IMG_3308.JPG
    222.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
a mi dzis ona wyplynela z kubelka, nie wiem co sie stalo, wrzucilam wszystkie skladniki do maszyny i poszlismy na zakupy
wrocilismy godzine pozniej no i cala maszyna upackana, resztki ciasta uratowalam i dosypalam do nich nieco maki i wrocilam do keksowki

moze cos z drozdzami nie tak, albo maka jakas do bani
i jedno i drugie mialam nowe nie testowane :/
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Agatko, jak napisalam Buce ja uzywam drozdzy suchych. Te sa znane na amerykanskim rynku.
Natomiast w Polsce raczej sa drozdze instant. One sa "silniejsze" jakby skondensowane. Tu Oetker jest w polskich sklepach i wchodzi do niektorych sieci duzych sklepow.

Co do wychodzenia...
Jesli nie wiesz jak sie zachowa wypiek, bo robisz pierwszy raz lepiej byc na miejscu, bo takie wylane ciasto moze sie zapalic od grzalki. Zreszta sama maszyna tez sie moze zapalic.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,873
214
63
Pytania do Kermidta i do Anki.

Kermidt - program basic to u Ciebie ile trwa? Mój 3 h w tym dwa razy 20-minutowe wyrabianie.

Anka - robiłaś ze zwykłymi drożdżami? Ile dałaś? I ile się piekło, że tak się przypiekło?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Agatka @ 14 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=486953a mi dzis ona wyplynela z kubelka, nie wiem co sie stalo, wrzucilam wszystkie skladniki do maszyny i poszlismy na zakupy
wrocilismy godzine pozniej no i cala maszyna upackana, resztki ciasta uratowalam i dosypalam do nich nieco maki i wrocilam do keksowki

moze cos z drozdzami nie tak, albo maka jakas do bani
i jedno i drugie mialam nowe nie testowane :/
Powody moga byc nastepujace:
za duzo drozdzy
za duzo cukru

Co do przepisu, nie wypowiadam sie. Uwazam, ze powinno podawac sie skladniki w g, ml itp. / jesli sa tak podane, wystarczy rzucic okiem i wiadomo jaki byl powod /. Szklanki i lyzeczki sa rozne, a w przypadku drozdzy roznica moze byc decydujaca.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
kermidt @ 14 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=487006Agatko, jak napisalam Buce ja uzywam drozdzy suchych. Te sa znane na amerykanskim rynku.
Natomiast w Polsce raczej sa drozdze instant. One sa "silniejsze" jakby skondensowane. Tu Oetker jest w polskich sklepach i wchodzi do niektorych sieci duzych sklepow.

Co do wychodzenia...
Jesli nie wiesz jak sie zachowa wypiek, bo robisz pierwszy raz lepiej byc na miejscu, bo takie wylane ciasto moze sie zapalic od grzalki. Zreszta sama maszyna tez sie moze zapalic.
Potwierdzam: nie robic NIGDY nowych wypiekow noca / z Tiemrem / albo podczas nieobecnosci w domu.
 

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
skanna @ 15 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=487083Pytania do Kermidta i do Anki.

Kermidt - program basic to u Ciebie ile trwa? Mój 3 h w tym dwa razy 20-minutowe wyrabianie.

Anka - robiłaś ze zwykłymi drożdżami? Ile dałaś? I ile się piekło, że tak się przypiekło?
Tak dalam jak Sini radzila ok.20 g czyli jakies pol kostki tu kostka ma 42 g, podstawowy trwa 3,13 min, a ja dalam na 3,26 min na 1250 g i to chyba za dlugo bylo wystarczy na 1000 g a moze nawet na 750 g.
 

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Ker ja ta Twoja drozdzowke robie ze 2 razy w miesiacu odkad mam maszyne, i pierwszy raz mi sie takie cos zrobilo

cukru daje mniej niz w przepisie bo wole mniej slodkie

wydaje mi sie ze to i drozdze i maka,
maka jast taka jakas malo makowa - nawet do ciasta do rolady z miesem musialam uzyc ponad szklanke wiecej niz zazwyczaj

no ale tej maki wiecej nie kupie, tak to jest jak czlowiek kupuje w pierwszym lepszym sklepie bo sie spieszy
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
moj program to 3h50min
20 min podgrzewanie, wyrabianie glowne z dorzucaniem rodzynek itp, wyrastanie dlugie, drugie delikatne wyrabianie, wyrastanie i pieczenie.

a drozdze... nawet kupujac ten sam rodzaj, ale innych firm sa roznice. Swiezosc tez jest nie bez znaczenia.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
kermidt @ 15 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=487306moj program to 3h50min
20 min podgrzewanie, wyrabianie glowne z dorzucaniem rodzynek itp, wyrastanie dlugie, drugie delikatne wyrabianie, wyrastanie i pieczenie.

a drozdze... nawet kupujac ten sam rodzaj, ale innych firm sa roznice. Swiezosc tez jest nie bez znaczenia.
Przez 3 lata uzywalam jedynych dostepnych w pobliskich sklepach swiezych drozdzy. Ktoregos dnia zobaczylam inne i kupilam. Okazalo sie, ze moge spokojnie zmniejszyc ich ilosc w stosunku do poprzednich / a ja i tak daje dosc malo drozdzy /. Teraz szukam tylko tych.
 

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Dzis robie kolejny raz
choc tylko mieszam w maszynie
i robie w wersji ciastowej - tzn do brytfanki i owocami na wierzchu
mam nadzieje ze dobrze wyjdzie
do ciasta dodalam kakao i brazowy cukier zamiast zwyklego i cynamona i robie na swiezych drozdzach

jak wyjdzie znosnie ;) to sie pochwale
icon_smile.gif




Edit:

juz zrobione
i polowy blaszki nie ma
pieknie wyroslo, jest lekko czekoladowo - cynamonowe a jablka nadaja slodka nute
bede czesciej robic w wersji z owocami
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
drozdzowego czekoladowego czy kakaowego nie lubie

ale forma placka z owocami jest niezwykle kuszaca
 
Wrz 3, 2007
299
0
0
Dzięki za przepis.Zrobiłem na CLCRTONIC BBA 2867 PROGRAM 5 -ciasto drożdżowe.
dodałem jedynie szczyptę cynamonu,górę ciasta po wymieszaniu wysypałem 3 jabłkami poszatkowanymi na dużym oczku i łyżką konfitur domowych,kilka kropel olejku rumowego i cukru waniliowego.Pycha.Polecam ten przepis
PICT0925.JPG
PICT0930.JPG
 

Załączniki

  • PICT0925.JPG
    PICT0925.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0
  • PICT0930.JPG
    PICT0930.JPG
    3 MB · Wyświetleń: 0

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Dałam żurawinę, bo nic innego nie było
icon_wink.gif

Strasznie rzadkie mi ciasto wyszło, mam nadzieję, że będzie ok. Na razie se rośnie.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Połowa została mi w kubełku
baa.gif
Wyskrobałam łyżką. Skubać można, kawałka już się nie ukroi.
Ale smaczne. Skubane
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
gruebel_2.gif

Lisie? a tluszcz byl?
cos Ci juz sie przyklejalo do kubelka?
No przykro mi bardzo, ale jest tez tego dobra strona nie ma czym poczestowac to trzeba zjesc samemu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: