Sos cebulowy*

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Sos cebulowy

Doskonały dodatek do różnych potraw; nadaje się zarówno do kopytek, jak i mięsa, a najbardziej lubię do kotletów z kapusty.

4 łyżki masła
półtorej łyżki mški pszennej
2 i 1/5 szklanki rosołu (może być z kostki)
2-3 cebule
sól
pieprz biały

Cebulę obrać i drobno pokroić, przesmażyć na dwóch łyżkach masła. Zalać 1 szklankš rosołu, gotować 10-15 minut, zmiksować.
W czasie gotowania się cebuli rozpuœcić pozostałe masło, dodać mškę, zasmażyć nie rumienišc. Dolewać po trochu resztę zimnego rosołu mocno mieszajšc, żeby nie utworzyły się grudki. Gotować kilka minut.
Połšczyć sos z cebulš, doprawić do smaku solš i pieprzem, gotować jeszcze parę chwil.
Od razu podawać.

451.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ten sos to klasyka w mojej kuchni :!:
bede zaraz podawac do kotletow z ziemniakow, brokulow i kalafiora

pyszny sos, polecam :!: