Sos cebulowy
Doskonały dodatek do różnych potraw; nadaje się zarówno do kopytek, jak i mięsa, a najbardziej lubię do kotletów z kapusty.
4 łyżki masła
półtorej łyżki mški pszennej
2 i 1/5 szklanki rosołu (może być z kostki)
2-3 cebule
sól
pieprz biały
Cebulę obrać i drobno pokroić, przesmażyć na dwóch łyżkach masła. Zalać 1 szklankš rosołu, gotować 10-15 minut, zmiksować.
W czasie gotowania się cebuli rozpucić pozostałe masło, dodać mškę, zasmażyć nie rumienišc. Dolewać po trochu resztę zimnego rosołu mocno mieszajšc, żeby nie utworzyły się grudki. Gotować kilka minut.
Połšczyć sos z cebulš, doprawić do smaku solš i pieprzem, gotować jeszcze parę chwil.
Od razu podawać.
Doskonały dodatek do różnych potraw; nadaje się zarówno do kopytek, jak i mięsa, a najbardziej lubię do kotletów z kapusty.
4 łyżki masła
półtorej łyżki mški pszennej
2 i 1/5 szklanki rosołu (może być z kostki)
2-3 cebule
sól
pieprz biały
Cebulę obrać i drobno pokroić, przesmażyć na dwóch łyżkach masła. Zalać 1 szklankš rosołu, gotować 10-15 minut, zmiksować.
W czasie gotowania się cebuli rozpucić pozostałe masło, dodać mškę, zasmażyć nie rumienišc. Dolewać po trochu resztę zimnego rosołu mocno mieszajšc, żeby nie utworzyły się grudki. Gotować kilka minut.
Połšczyć sos z cebulš, doprawić do smaku solš i pieprzem, gotować jeszcze parę chwil.
Od razu podawać.

Ostatnią edycję dokonał moderator: