- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Buchteln
czyli austriackie bułeczki z konfiturą
Przepis podała na Izbushce Marina na podstawie przepisu Johanna Lafera:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...12793#post12793
Składniki:
60 ml ciepłego mleka
250 g mąki
45 g cukru
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
2 jajka
otarta skórka z 1 pomarańczy
60 g masła o temperaturze pokojowej
30 g roztopionego masła
szczypta soli
Wykonanie:
Zmieszać w miseczce mleko, 30 g mąki, 20 g cukru i drożdże. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Mieszanina musi podwoić swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier, skórkę, jajka, żółtka, rozczyn i ciepłe masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić, posmarować formę. Stołową łyżką nabierać ciasto i wkładać je do formy. Buchteln posmarować stopionym masłem i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec około 30 - 35 minut. Gotowe buchteln podawać z ciepłym sosem waniliowym.
Ciasto wychodzi miękkie i dość rzadkie, więc łatwiej je formować łyżką.
Jeśli chcemy zrobić bułeczki z nadzieniem, trzeba do ciasta dodać więcej mąki, na oprószonej mąka stolnicy uformować z niego wałek, pokroić na 10 plasterków, każdy plasterek rozpłaszczyć na placuszek, na środek którego nakładać po maleńkiej łyżeczce konfitur i formować kulki.
Tyle przepis.
Ja robiłam buchteln nadziewane śliwkową "nutellą".
Nie wiedziałam, jak te buchteln mają wyglądać, więc ułożyłam je jedna obok drugiej w formie na tartę. Ładnie mi urosły i były bardzo puszyste.
Podawałam z sosem waniliowym:
Sos waniliowy
do Buchteln
Składniki:
3/8 l mleka ( 1 i 1/2 szklanki)
szczypta soli
przekrojona wdłuż laska wanilii
3 żółtka
60 g cukru
3 łyżki kremówki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zagotować mleko z wanilią i solą. Ubić żółtka z cukrem na puszysty krem. Nie przestawając ubijać, wlać mleko, wymieszać, postawić rondelek na małym ogniu i podgrzewać mieszając do zgęstnienia masy. Nie dopuścić do zagotowania!
Do gotowego sosu można dodać śmietanę kremówkę.
Ciepłym sosem polewać buchteln.
czyli austriackie bułeczki z konfiturą
Przepis podała na Izbushce Marina na podstawie przepisu Johanna Lafera:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...12793#post12793
Składniki:
60 ml ciepłego mleka
250 g mąki
45 g cukru
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
2 jajka
otarta skórka z 1 pomarańczy
60 g masła o temperaturze pokojowej
30 g roztopionego masła
szczypta soli
Wykonanie:
Zmieszać w miseczce mleko, 30 g mąki, 20 g cukru i drożdże. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Mieszanina musi podwoić swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier, skórkę, jajka, żółtka, rozczyn i ciepłe masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić, posmarować formę. Stołową łyżką nabierać ciasto i wkładać je do formy. Buchteln posmarować stopionym masłem i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec około 30 - 35 minut. Gotowe buchteln podawać z ciepłym sosem waniliowym.
Ciasto wychodzi miękkie i dość rzadkie, więc łatwiej je formować łyżką.
Jeśli chcemy zrobić bułeczki z nadzieniem, trzeba do ciasta dodać więcej mąki, na oprószonej mąka stolnicy uformować z niego wałek, pokroić na 10 plasterków, każdy plasterek rozpłaszczyć na placuszek, na środek którego nakładać po maleńkiej łyżeczce konfitur i formować kulki.
Tyle przepis.
Ja robiłam buchteln nadziewane śliwkową "nutellą".
Nie wiedziałam, jak te buchteln mają wyglądać, więc ułożyłam je jedna obok drugiej w formie na tartę. Ładnie mi urosły i były bardzo puszyste.
Podawałam z sosem waniliowym:
Sos waniliowy
do Buchteln
Składniki:
3/8 l mleka ( 1 i 1/2 szklanki)
szczypta soli
przekrojona wdłuż laska wanilii
3 żółtka
60 g cukru
3 łyżki kremówki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zagotować mleko z wanilią i solą. Ubić żółtka z cukrem na puszysty krem. Nie przestawając ubijać, wlać mleko, wymieszać, postawić rondelek na małym ogniu i podgrzewać mieszając do zgęstnienia masy. Nie dopuścić do zagotowania!
Do gotowego sosu można dodać śmietanę kremówkę.
Ciepłym sosem polewać buchteln.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: