- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
Sałatka z pieczonych bakłażanów, cukinii i świeżych pomidorów
z sosem jogurtowym
Przepis podała na Izbushce Ilara na podstawie The Australian Women's Weekly:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=8894#post8894
Składniki:
2 nieduże pomidory
2 -3 małe cukinie
2 średnie bakłażany
gruba sól, czarny pieprz, oliwa do zapiekania
Sos:
2 małe opakowania jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku ( zmiażdżone)
2 - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany pokroić w niezbyt grube plastry, posypać solą, odstawić na pół godziny, odsączyć z soku i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię pokroić w plastry. Bakłażany i cukinię wyłożyć na dużą blachę, posmarować oliwą, posolić, popieprzyć i upiec do miekkości i złotego koloru.
Wyjąć, ostudzić. Przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki sosu i wstawić go do lodówki.
Pomidory pokroić w plastry, włożyć do salaterki razem z bakłażanami i cukinią, zalać sosem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Moje uwagi:
Nie miałam świeżej mięty, więc dałam do sosu trochę posiekanej bazylii i oregano.
Bardzo smaczna sałatka.
z sosem jogurtowym
Przepis podała na Izbushce Ilara na podstawie The Australian Women's Weekly:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=8894#post8894
Składniki:
2 nieduże pomidory
2 -3 małe cukinie
2 średnie bakłażany
gruba sól, czarny pieprz, oliwa do zapiekania
Sos:
2 małe opakowania jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku ( zmiażdżone)
2 - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany pokroić w niezbyt grube plastry, posypać solą, odstawić na pół godziny, odsączyć z soku i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię pokroić w plastry. Bakłażany i cukinię wyłożyć na dużą blachę, posmarować oliwą, posolić, popieprzyć i upiec do miekkości i złotego koloru.
Wyjąć, ostudzić. Przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki sosu i wstawić go do lodówki.
Pomidory pokroić w plastry, włożyć do salaterki razem z bakłażanami i cukinią, zalać sosem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Moje uwagi:
Nie miałam świeżej mięty, więc dałam do sosu trochę posiekanej bazylii i oregano.
Bardzo smaczna sałatka.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: