Basler Brod

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
tatter @ 19 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=807746Syso...dopiero teraz dojrzalam...tak! To wlasnie ta maka (choc kwiatkow w niej nie ma hihihihihihi)...ciekawa jestem czy pieklas?
tatter, no wlasnie nie pieklam, bo zapytalam i zapomnialam
icon_wink.gif
Dzieki za odpowiedz, bo mi przypomnialas i chyba nastawie na jutro. Z tej maki jeszcze nic nie pieklam, wczesniej jej nie kupowalam i z checia wyprobuje. Ostatnio chorowalismy troszke i mialam dzieci w domu, wiec wstyd sie przyznac, ale pojadalismy tosty z bialego Hovisa, zreszta mojego ulubionego, jesli chodzi o kupne, a tutejsze tostowe chlebki sa dobre, a zwlaszcza te grubasne kromki
icon_biggrin.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Oj i jeszcze szybkie pytanie, bo w przeliczaniu drozdzy nie jestem orlem
icon_frown.gif
Ile to bedzie w suchych drozdzach, please?
icon_biggrin.gif
)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Tatter lub Mirabbelko, a czy pamietacie moze jeszcze jak sie ta maka nazywala w oryginale? czy to moze 'Ruchmehl'? czy inna?
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Dziekuej Mirabbelko! znaczy najbardziej popularna maka w mojej kuchni
icon_wink.gif
co mnie bardzo cieszy
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Syso...to swietnie! Czekam na zdjecie wypieku
icon_biggrin.gif

Jakas 1/8 lyzeczki (tych z Doves Organic)

Bea to na 100% Ruchmehl, u nas tez juz dostepna (na szczescie)
icon_biggrin.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
tatter @ 20 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=808427Syso...to swietnie! Czekam na zdjecie wypieku
icon_biggrin.gif

Jakas 1/8 lyzeczki (tych z Doves Organic)
Pieklam juz dwa razy, wlasnie zjadlam 2 kromki w postaci grzanki, pyszne. Nawewt moj synus stwierdzil, ze lepsze niz biale tosty. Pierwszym razem sypnelam po szczypcie drozdzy, a drugim tez tak mniej wiecej, bo zgubila mi sie miareczka1/8. Zdjecie dolacze jak tylko bede miala chwilke. tatter, dzieki za kolejny swietny przepis
anbetung.gif

No i jeszcze na plud dla tego chlebka. Taka jestem dziwna, ze nie specjalnie lubie wypieki z maki pszennej razowej, kocham razowce, ale zytnie, nie wiem, jakos mi tak zawsze ten chleb siedzi w przelyku, z pszennej mam na mysli, ale z teja szwajcarskiej maki bardzo mi smakuje. Zatem mam teraz powod, zeby zamowic jej wiecej.
Tatter, a tak na marginesie tu wpisze... czy pieklas z Sunflower and wheat flour z Shipton M? Ja pieklam zwykly chleb z pol kilo maki i dodalam pare lyzek zakwasu, wyszedl znakomity, aromatyczny i bardzo mieciutki, o!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (syso @ 24 Jan 2009, 10:11 ) index.php?act=findpost&pid=810537Pieklam juz dwa razy, wlasnie zjadlam 2 kromki w postaci grzanki, pyszne. Nawewt moj synus stwierdzil, ze lepsze niz biale tosty. Pierwszym razem sypnelam po szczypcie drozdzy, a drugim tez tak mniej wiecej, bo zgubila mi sie miareczka1/8. Zdjecie dolacze jak tylko bede miala chwilke. tatter, dzieki za kolejny swietny przepis
anbetung.gif

No i jeszcze na plud dla tego chlebka. Taka jestem dziwna, ze nie specjalnie lubie wypieki z maki pszennej razowej, kocham razowce, ale zytnie, nie wiem, jakos mi tak zawsze ten chleb siedzi w przelyku, z pszennej mam na mysli, ale z teja szwajcarskiej maki bardzo mi smakuje. Zatem mam teraz powod, zeby zamowic jej wiecej.
Tatter, a tak na marginesie tu wpisze... czy pieklas z Sunflower and wheat flour z Shipton M? Ja pieklam zwykly chleb z pol kilo maki i dodalam pare lyzek zakwasu, wyszedl znakomity, aromatyczny i bardzo mieciutki, o!
Syso...po takim opisie - marze, zeby zobaczyc Twoje Basler bochenki.
Pieklam ze wspomnnianej maki...bardzo ja lubie. Powiem Ci , ze niezmiernie czesto do zwyklych wypiekow pszennych z drozdzami dodaje pare lyzek zakwasu (ostatnio pieklam zwykle bagietki, ale dodalam nieco mniej wody i 4 lyzki zakwasu zytniego razowego i mniej drozdzy ...wyrastalam dluzej rowniez, skladajc ciasto z 2 razy, w sumie chyba z 3 godziny - bagietki byly nieopisanym sukcesem!). W przyszlym tygodniu rowniez musze zlozyc zamowienie...