Makaron domowy: pasta ai ferri / ferretti /,

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
PASTA AI FERRI / FERRETTI /,
czyli makaron dla robiacych na drutach
Nie tylko: mozna pozyczyc drut od kogos, kto wlasnie skonczyl robic sweter
icon_mrgreen.gif

http://fiordizucca.blogspot.com/2005/09/pa...i-zucchine.html
/ wykonanie makaronu na zdjeciach /
400g semoliny
zimnej wody tyle, ile sie zagniecie
drut do robienia dzianiny nr 3
- zagniesc ciasto / nie moze sie lepic ani byc za suche /
- z kawalka ciasta wykonac waleczek o srednicy 1 cm
- pokroic go na kawalki o dlugosci 5 cm i obtoczyc je w mace
- ulozyc 2 kawalki ciasta obok siebie, na wierzchu ulozyc drut lekko przyciskajac go do ciasta
- na wierzchu polozyc dlonie i przyciskajac je lekko przesunac drut do przodu i do tylu do momentu az ciasto nie owinie sie dookola drutu
- zdjac makaron z drutu, ulozyc na suchej sciereczce do wysuszenia / 30 minut /
- gotowac makaron przez 3 minuty od ponownego zagotowania sie wody

PESTO Z SUROWEJ CUKINII
1 duza cukinia / 2 srednie /
40 g orzeszkow piniowych
kawalek parmigiano reggiano
10 listkow bazylii
oliwa extravergine
sol
- zmiksowac wszystko skladniki na koncu dodajac oliwe / az do uzyskania odpowiedniej konsystencji /