Pieczone kurze piersi w sambalu*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Kurze piersi ponakrawać
1 - 2 łyżeczki sambala wymieszać z 2 - 3 łyżkami oliwy i 2 łyżeczkami musztardy
pomidorowej, doprawić solą i pieprzem
marynatą zalać mięso, odstawić na minimum 2 h

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

Mięso piec jakieś 30 minut..
crhqhGsvoQ4zqtgvMX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wstyd, już tyle razy jedliśmy mięso tak przyrządzone, a ja milczę...

Marghe, mięso przyrządzone według tej receptury jest BOSKIE!!! Przetestowałam ją i na piersiach, i na udkach (te ostatnie piekłam w rękawie). Najbardziej smakuje nam to danie z ryżem i sałatką z czegoś konserwowego - albo z ogórami, albo z grzybami marynowanymi z czerwoną cebulą i majo,...

Spróbujcie to danie koniecznie! Ja ostre rzeczy jadam, ale w nie za dużych ilościach, a ostrość, to coś, co mój CHOPczyk uwielbia więc dzielę to danie w ten sposób, że sobie daję tylko ciut sosu na ryż i mięso, a CHOPczyk zjada resztę sosu i liże talerz
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepyszne!
mniam.gif
(dodałam parę kropel oleju sezamowego do marynaty, uwielbiam ten orzechowy aromat...)

Wchodzą na stałe do naszego menu
bussi.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
co to znaczy ponakrywac?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w takim razie jak ponakrawać?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w kartkę jakoś, w paski? bardzo mi sie podoba ten przepis, w ogole ma głód nowych przepisów by Marghe! za rok organizuje skladke na jakis blackbery zeby Marghe miec zawsze online
icon_lol.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ponieważ nigdy chyba nie zaprzestanę piania pieśni pochwalnych na temat tego przepisu
icon_mrgreen.gif
, odpowiem Ci: ja nacinam pierś tak trochę po skosie. Robię kilka podłużnych, płytkich nacięć, tak, by tylko przeciąć ta błonkę, która jest z wierzchu. Nacięcia w odstępach ok. 1.5-2 cm.

Te pierwsi są genialne
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Pycha. Dawno nie jadłam czegoś ta ostrego, ale dzisiaj miałam na to ochotę.
Wspaniały, prosty i szybki przepis.

Dziękuję.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,667
2,967
113
Mam ochote na te piersi. Pieczecie w naczyniu, pod przykryciem czy na kratce?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja piekę bez przykrycia.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Sinistra @ 13 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822417... to nie będzie to ta sama potrwa. Można użyć musztardy, chrzanu czy majonezu. Tylko po co? "Pieczone kurze piersi w sambalu" to nijak nie będą.
icon_mrgreen.gif


...z całkiem prozaicznego powodu...brak wyżej wspomnianego, o którego istnieniu nie miałam pojęcia
dump.gif
i myślałam, że możne jakiś substytut na podorędziu znajdę
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0