- Sie 23, 2006
- 6,400
- 0
- 0
Przepis na marynate pochodzi z książki Diane Henry 'Crazy Water Pickled Lemons'
Kurczak podzielony na 6 porcji
Na marynate:
2 piklowane cytryny (w ksiazce jest 1/2 ale ja lubie kwasno)
3 zabki czosnku
ok 1 cm swieżego imbiru
1/2 lyzeczki startego kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki cayenne
1/2 papryki łagodnej
ok 2 łyzek oliwy
ok 2 łyzek zalewy od cytryn
1/2 łyzeczki soli
Cytryny przekroic, wydrazyc miazsz, posiekac (a skorke zostawic do uzycia w np tagine). Czosnek obrac, zmiazdzyc plaska strona noza, posiekac. POsiekac imbir. Wszystko wrzucic do mozdzieza, ugniesc, dodac przyprawy, oliwe i zaprawe od cytryn. Dobrze wymieszac
Kawalki kurczaka umyc, osuszyc. Wrzucic do sporego woreczka plastikowego, wlac zaprawe, wymieszac lyzka (w moim wypadku ręką) w srodku. Worek zamknac, polozyc na talerz w lodowce i zapomniec na co najmniej 3-4 godziny (u mnie 10 godz).
Mieso wyjac z worka i upiec w piekarniku ok. 1 godz w temp 180C
Podalam calosc z pieczonymi warzywami i ociupina ryzu basmati
Kurczak podzielony na 6 porcji
Na marynate:
2 piklowane cytryny (w ksiazce jest 1/2 ale ja lubie kwasno)
3 zabki czosnku
ok 1 cm swieżego imbiru
1/2 lyzeczki startego kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki cayenne
1/2 papryki łagodnej
ok 2 łyzek oliwy
ok 2 łyzek zalewy od cytryn
1/2 łyzeczki soli
Cytryny przekroic, wydrazyc miazsz, posiekac (a skorke zostawic do uzycia w np tagine). Czosnek obrac, zmiazdzyc plaska strona noza, posiekac. POsiekac imbir. Wszystko wrzucic do mozdzieza, ugniesc, dodac przyprawy, oliwe i zaprawe od cytryn. Dobrze wymieszac
Kawalki kurczaka umyc, osuszyc. Wrzucic do sporego woreczka plastikowego, wlac zaprawe, wymieszac lyzka (w moim wypadku ręką) w srodku. Worek zamknac, polozyc na talerz w lodowce i zapomniec na co najmniej 3-4 godziny (u mnie 10 godz).
Mieso wyjac z worka i upiec w piekarniku ok. 1 godz w temp 180C
Podalam calosc z pieczonymi warzywami i ociupina ryzu basmati
Ostatnią edycję dokonał moderator: