2 szklanki mąki
płaska łyżeczka sody
łyzka przyprawy piernikowej
czubata łyżka masła roślinnego
jajo
1/4 szklanki miodu sztucznego
3/4 szkalnki cukru
białko do posmarowania
Miód podgrzać z cukrem i masłem. Mąkę przesiać, dodać przestudzony miód, przyprawę, sodę, jajo i zarobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godzinki. Rozwałkować, wykrawać różne kształy. Pierniczki poukładać na blaszce i posmarowac białkiem przed upieczeniem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Te pierniczki świetnie się sprawdzaja jako ozdoby na choinkę po polukrowaniu.
płaska łyżeczka sody
łyzka przyprawy piernikowej
czubata łyżka masła roślinnego
jajo
1/4 szklanki miodu sztucznego
3/4 szkalnki cukru
białko do posmarowania
Miód podgrzać z cukrem i masłem. Mąkę przesiać, dodać przestudzony miód, przyprawę, sodę, jajo i zarobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godzinki. Rozwałkować, wykrawać różne kształy. Pierniczki poukładać na blaszce i posmarowac białkiem przed upieczeniem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Te pierniczki świetnie się sprawdzaja jako ozdoby na choinkę po polukrowaniu.
