- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Uniwersalna babka z kruszonką
Rewelacyjna, miękka, wilgotna i puszysta babka o wielu obliczach i smakach....
Przepis Smadar Walter podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=11
Składniki:
I grupa składników:
200 g miękkiego masła (lub margaryny) pokrojonego w kostkę
350 g ( 2,5 szklanki) mąki z proszkiem do pieczenia ( lub 2,5 szklanki zwykłej mąki +2,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
200 g ( 1 szklanka) cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
II grupa składników - płyny :
200 g śmietany / jogurtu / kefiru
lub 1 szklanka soku pomarańczowego / ananasowego / morelowego / innego ulubionego
pół szklanki płynu można zastąpić ulubionym likierem lub brandy
III grupa składników - dodatki:
czekoladowe chipsy
połamana na kawałki lub utarta czekolada
grubo posiekane orzechy lub migdały
wiórki kokosowe
rodzynki
kandyzowane wiśnie
pokrojone w kostkę świeże lub suszone owoce
owoce z kompotu
nutella lub inne pasty czekoladowe
ulubiony dżem
Tortownica o średnicy 24 cm, posmarowana masłem
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
Do miski włożyć masło, mąkę i cukier. Mieszać do momentu uzyskania miękkich okruszów. Odłożyć na bok 1 szklankę kruszonki.
2. Do pozostałej masy dodać jajko, wanilię i dowolnie wybrany składnik z grupy II.
Wymieszać do uzyskania jednolitego, dość rzadkiego ciasta.
3. Ciasto wylewać do formy łyżką cienkimi warstwami, przedzielonymi dowolnie wybranymi składnikami z grupy III ( jednym lub różnymi). Ostatnią warstwą może być zarówno ciasto, jak jeden z dodatków.
Posypać pozostawioną wcześniej kruszonką.
4. Piec 50 - 60 minut na złoty kolor ( gotowość sprawdzić patyczkiem).
Jeśli ciasto zbytnio się z wierzchu rumieni, a nie jest jeszcze dostatecznie upieczone, można je przykryć folią.
Przykładowy wariant babki podany przez autorkę przepisu:
grupa III - ananasy z puszki, 50 g ananasowych chipsów, wiórki kokosowe
grupa II - 1/2 szklanki soku ananasowego, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1/4 szklanki koktajlu Pina Colada
Warstwy: ciasto - ananasy - ciasto - czekoladowe chipsy - ciasto - ananasy - ciasto - wiórki kokosowe - kruszonka
Tłumaczenie podaję na prośbę Margot.
Rewelacyjna, miękka, wilgotna i puszysta babka o wielu obliczach i smakach....

Przepis Smadar Walter podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=11
Składniki:
I grupa składników:
200 g miękkiego masła (lub margaryny) pokrojonego w kostkę
350 g ( 2,5 szklanki) mąki z proszkiem do pieczenia ( lub 2,5 szklanki zwykłej mąki +2,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
200 g ( 1 szklanka) cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
II grupa składników - płyny :
200 g śmietany / jogurtu / kefiru
lub 1 szklanka soku pomarańczowego / ananasowego / morelowego / innego ulubionego
pół szklanki płynu można zastąpić ulubionym likierem lub brandy
III grupa składników - dodatki:
czekoladowe chipsy
połamana na kawałki lub utarta czekolada
grubo posiekane orzechy lub migdały
wiórki kokosowe
rodzynki
kandyzowane wiśnie
pokrojone w kostkę świeże lub suszone owoce
owoce z kompotu
nutella lub inne pasty czekoladowe
ulubiony dżem
Tortownica o średnicy 24 cm, posmarowana masłem
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
Do miski włożyć masło, mąkę i cukier. Mieszać do momentu uzyskania miękkich okruszów. Odłożyć na bok 1 szklankę kruszonki.
2. Do pozostałej masy dodać jajko, wanilię i dowolnie wybrany składnik z grupy II.
Wymieszać do uzyskania jednolitego, dość rzadkiego ciasta.
3. Ciasto wylewać do formy łyżką cienkimi warstwami, przedzielonymi dowolnie wybranymi składnikami z grupy III ( jednym lub różnymi). Ostatnią warstwą może być zarówno ciasto, jak jeden z dodatków.
Posypać pozostawioną wcześniej kruszonką.
4. Piec 50 - 60 minut na złoty kolor ( gotowość sprawdzić patyczkiem).
Jeśli ciasto zbytnio się z wierzchu rumieni, a nie jest jeszcze dostatecznie upieczone, można je przykryć folią.
Przykładowy wariant babki podany przez autorkę przepisu:
grupa III - ananasy z puszki, 50 g ananasowych chipsów, wiórki kokosowe
grupa II - 1/2 szklanki soku ananasowego, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1/4 szklanki koktajlu Pina Colada
Warstwy: ciasto - ananasy - ciasto - czekoladowe chipsy - ciasto - ananasy - ciasto - wiórki kokosowe - kruszonka
Tłumaczenie podaję na prośbę Margot.
Ostatnią edycję dokonał moderator: