Kir
Bardzo popularny we Francji aperitif (koktajl). Kreacja kanonika, burmistrza z Dijon o nazwisku Kir. Częstował tym drinkiem gości na ratuszu. W roku 1951 koktajl otrzymał nazwę „kir” za pozwoleniem kreatora tegoż trunku.
Składniki:
1 cl cassis (creme de cassis de Dijon)
10 cl dobrze schłodzonego białego, wytrawnego burgunda lub innego białego, wytrawnego wina
Do dużej lampki (najlepiej do picia burgunda) wlać cassis i zalać go białym winem.
Aperitif (koktajl) nadający się również do wznoszenia toastów. Jest to bardziej wykwintna wersja kiru.
Składniki:
1 cl cassis (creme de cassis de Dijon),
10 cl szampana
Do szampanki typu tulipan wlać cassis i zalać go szampanem.
Na zdrowie
Marga[/size]
Bardzo popularny we Francji aperitif (koktajl). Kreacja kanonika, burmistrza z Dijon o nazwisku Kir. Częstował tym drinkiem gości na ratuszu. W roku 1951 koktajl otrzymał nazwę „kir” za pozwoleniem kreatora tegoż trunku.
Składniki:
1 cl cassis (creme de cassis de Dijon)
10 cl dobrze schłodzonego białego, wytrawnego burgunda lub innego białego, wytrawnego wina
Do dużej lampki (najlepiej do picia burgunda) wlać cassis i zalać go białym winem.
Aperitif (koktajl) nadający się również do wznoszenia toastów. Jest to bardziej wykwintna wersja kiru.
Składniki:
1 cl cassis (creme de cassis de Dijon),
10 cl szampana
Do szampanki typu tulipan wlać cassis i zalać go szampanem.
Na zdrowie
Marga[/size]
Ostatnią edycję dokonał moderator: