- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Czyli takie lekkie fusion... i to naprawde przepyszne fusion słuchajcie (a nie jestem jakąś wielką zwolenniczką nakładania składników azjatyckich na dania np śródziemnomorskie).
Bardzo polecam. Inspirowane (tylko pomysl w sumie) rachael ray
na 2 pizze:
1 porcja ciasta na napoletane reinharta
sos: wloski przecier pomidorowy rustykalny lub domowy ketchupu lub ketchupu ekologicznego bez jakis swinstw, gum guar itp!)
łyzeczka czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu chili azjatyckiego (ja mam taki do spring rolls)
1 lyzka sosu sliwkowego
pół papryki w paseczki pokrojonej
starty ser jakis smaczny
gruby szczypior ze szczupla cebulka na dole
kielki soi (albo jakies inne)
podprazone nerkowce
pierś kurczaka (pojedyncza)
ogorek zielony (słupki bez skorki i pestek)
ocet winny jasny
miód
liscie kolendry- opcjonalnie
pojedyncza piers kurczaka pokrojona w paluchy i zamarynowana (10 minut starczy)
Marynata do kurczaka: łyżka masla orzechowego, łyżeczka ostrego sosu chili, przyprawa do steków, odrobina sosu sojowego albo worcestershire
Procedura jest prosta (i nie wszytskie skladniki sa konieczne - podalam je w ramach inspiracji - takie dania wychodza świetni kombinowane!)
Ciasto na napoletane wyjmujemy z lodowki na 3 godziny przed pieczeniem. Rozgrzewamy piekarnik najmocniej, jak sie da.
Robimy sos: mieszamy przecier lub domowy ketchup z reszta przypraw - wszystko do smaku - ma byc slodko-ostry. Z podanych skladnikow wyszedl minaprawde przepyszny (uzylam ketchupu ze sklepu eko, ktory smakuje jak domowy naprawde. Ale jakbym miala domowy, to bym dala domowy!) mozna tez dodac inne skladniki ktore nam podpowie fantazja... jakis sos sliwkowy... imbir starty... co komu przyjdzie do glowy.
Rozciagamy polowe ciasta, aby powstal krazek o srednicy 30 cm. Sarujemy sosem, ukladamy papryke i starty ser. Pieczemy aż brzegi będą rumiane i pizza taka jak lubimy.
W miedzyczasie kurczaka smazymy na malej ilosci oleju i potem kroimy cieniutko (mi sie az rozsypywal, wiec takie fajne strzepy mialam). W czasie kiedy kurczak sie smazy, mieszamy słupki ogórka z miodem i octem winnym do smaku (u mnie po łyżce)
Wyjmujemy pizzę z pieca, studzimy na kratce i kiedy pizza odparowuje od dołu kładziemy na wierzch dodatki. Posypujemy kurczakiem, kiełkami, ogórkiem,posiekanym szczypiorem, nerkowcami
PYSZNE
Bardzo polecam. Inspirowane (tylko pomysl w sumie) rachael ray
na 2 pizze:
1 porcja ciasta na napoletane reinharta
sos: wloski przecier pomidorowy rustykalny lub domowy ketchupu lub ketchupu ekologicznego bez jakis swinstw, gum guar itp!)
łyzeczka czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu chili azjatyckiego (ja mam taki do spring rolls)
1 lyzka sosu sliwkowego
pół papryki w paseczki pokrojonej
starty ser jakis smaczny
gruby szczypior ze szczupla cebulka na dole
kielki soi (albo jakies inne)
podprazone nerkowce
pierś kurczaka (pojedyncza)
ogorek zielony (słupki bez skorki i pestek)
ocet winny jasny
miód
liscie kolendry- opcjonalnie
pojedyncza piers kurczaka pokrojona w paluchy i zamarynowana (10 minut starczy)
Marynata do kurczaka: łyżka masla orzechowego, łyżeczka ostrego sosu chili, przyprawa do steków, odrobina sosu sojowego albo worcestershire
Procedura jest prosta (i nie wszytskie skladniki sa konieczne - podalam je w ramach inspiracji - takie dania wychodza świetni kombinowane!)
Ciasto na napoletane wyjmujemy z lodowki na 3 godziny przed pieczeniem. Rozgrzewamy piekarnik najmocniej, jak sie da.
Robimy sos: mieszamy przecier lub domowy ketchup z reszta przypraw - wszystko do smaku - ma byc slodko-ostry. Z podanych skladnikow wyszedl minaprawde przepyszny (uzylam ketchupu ze sklepu eko, ktory smakuje jak domowy naprawde. Ale jakbym miala domowy, to bym dala domowy!) mozna tez dodac inne skladniki ktore nam podpowie fantazja... jakis sos sliwkowy... imbir starty... co komu przyjdzie do glowy.
Rozciagamy polowe ciasta, aby powstal krazek o srednicy 30 cm. Sarujemy sosem, ukladamy papryke i starty ser. Pieczemy aż brzegi będą rumiane i pizza taka jak lubimy.
W miedzyczasie kurczaka smazymy na malej ilosci oleju i potem kroimy cieniutko (mi sie az rozsypywal, wiec takie fajne strzepy mialam). W czasie kiedy kurczak sie smazy, mieszamy słupki ogórka z miodem i octem winnym do smaku (u mnie po łyżce)
Wyjmujemy pizzę z pieca, studzimy na kratce i kiedy pizza odparowuje od dołu kładziemy na wierzch dodatki. Posypujemy kurczakiem, kiełkami, ogórkiem,posiekanym szczypiorem, nerkowcami
PYSZNE

Ostatnią edycję dokonał moderator: