Wątróbka w sosie bazyliowo-tymiankowym z lekką nutką musztardową*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
40-50 dkg wątróbki drobiowej,
3 - 4 cebulki,
1/2 szkl. bulionu (może być z kostki),
1/3 szkl. śmietany 18 %,
łyżeczka mąki,
łyżka musztardy,
po ćwierć łyżeczki bazylii i tymianku,
2 łyżki oleju,
5 dkg masła,
pieprz, sól do smaku

Na teflonowej patelni rozgrzać olej z połową masła, obsmażyć na nim uporzednio umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę. Na końcu smażenia posolić i posypać najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć wątróbkę do rondelka.
Na patelni rozpuścić resztę masła, zeszklić na nim pokrojone cebulki, po czym wsypać mąkę. Chwilę smażyć i wciąż mieszając, wlać zimny bulion.
Teraz zagotować zasmażkę, dodać bazylię i tymianek oraz muszardę, chwilkę jeszcze razem wszystko podgotować.
Następnie w osobnym kubeczku zaprawić śmietanę odrobiną sosu i wymieszać z właściwym.
Tak przyrządzony sos, ewentualnie jeszcze doprawić i przelać do rondelka z wątróbką.
Całosć dusić razem z 5 min.
Podawać z ryżem na sypko i ogórkami kiszonymi.
 

Załączniki

  • zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    11.3 KB · Wyświetleń: 0

CoolDream

Member
Sty 3, 2007
143
0
0
ja robię od bardzo dawna podobną wątróbkę - przepis znalazłam w jakieś gazecie z przepisami tylko ,że zamiast bazylii dodaję cząber i troszkę więcej musztardy wrzucam , ale muszę wypróbować wersję z bazylią.
I u nas podaje się to z kaszą - równie smaczne
icon_smile.gif

Do tej potrawy świetna jest również wątroba wieprzowa lub cielęca - zwłaszcza ta druga, która jest delikatniejsza
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

NioseWamPicie

Member
Lut 21, 2009
4
0
0
Jak się wreszcie do tej wątróbki zabrałam, okazało się, że muszę trochę improwizować ;)
O większość składników zadbałam, ale nie pomyślałam, że mogę nie mieć w domu tymianku ani śmietany (!)
rofl.gif

Dodałam więcej musztardy (około 3 łyżeczek), świeżą bazylię i ... mieszankę serka homogenizowanego i maślanki.
Pychota!

254vepg.jpg


34rt741.jpg


2ccxrma.jpg