Pasztet z pieczarek

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Pasztet z pieczarek

-1/2 kg pieczarek
-2-3 bułki
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Pierwotnie przepis znalazłam w książce pani Grodeckiej ,,Zmierzch łowcy czyli wszystko o wegetarianizmnie"
to jest taki bardzo leciutki pasztet ,bardzo dobry z dadatkiem ćwikły czy żurawin
 

Klio

Member
Paź 3, 2007
93
0
0
Nie chcę mnożyć wątków, zamieszczę tutaj pasztet mojego pomysłu. Właśnie jadłam go dzisiaj na śniadanie.

Pasztet pieczarkowo-fasolowy

0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 puszka fasoli - białe ziarna (ja używam Pudliszek)
trochę bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz, ew. inne - co kto lubi
trochę oliwy lub oleju

Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy, wrzucić pokrajaną byle jak cebulę, podsmażyć 2-3 minuty na złoto, dołożyć pieczarki, też byle jak pokrojone. Zmażyć ok. 5 minut na dość mocnym ogniu, mieszać! Odstawić, niech ostygną. Fasolę wylać na sito, odsączyć (ja płuczę z zalewy). Grzybki z cebulą oraz fasolę zemleć. Dodać jajka, przyprawy i ze 2 -3 łyżki tartej bułki. Wymieszać i wpakować do foremki, uprzednio posmarowanej i posypanej bułką. Piec w temp. 180 st. C, 30-35 minut. Wszadzić patyczek, żeby sprawdzić, czy upieczony.
Zamiast pasztetu można zrobić kotleciki (trochę papraniny, bo masa ciapowata), przed smażeniem otoczyć w bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Fajny Margot! Zdjecie
anbetung.gif
?

Ja do pasztetow pieczarkowych czesto dorzucam garsc namoczonych i ugotowanych grzybow suszonych
lecker.gif
Fajnie tez pomieszac rozne rodzaje grzybow.
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
sobie tez narobilam, pewnie bede robic w weekend, suszone tez jeszcze mam
fiesgrins.gif
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
dzieki za przypomnienie, na swieta mialam robic, ciagle odkladalam, grzyby juz podduszone z cebulka i zmielone byly gotowe, tylko wymieszac z reszta i upiec
icon_neutral.gif
... i tak codziennie wyjadalam z miski smarujac sobie kanapke, ze sie okazalo, ze z masy juz nic nie zostalo
icon_mrgreen.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a ja sie wlasnie zstanawialam ktory pasztet upiec; teraz mam kolejny do 'przemyslenia'
icon_wink.gif
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
tez zrobilam
icon_mrgreen.gif
juz 1/3 tylko zostala
mniam.gif
Niestety okazalo sie, ze bateria w aparacie slabiutka i zdjecia niewyrazne wyszly
icon_neutral.gif
Ale pasztecik dobry
lecker.gif
Zrobilam z 3 rownych, mniej wiecej, porcji pieczarek, portobello i grzybow suszonych
daumen.gif
 

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Witam:) to mój debiut na forum - zrobiłam pasztet z pieczarek "prawie" z tego przepisu, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała - pieczarek dałam kilogram, 4 jajka i 4 kromki chleba tostowego + 3 łyżki bułki tartej - piekłam trochę ponad godzinę. Pasztet wyszedł świetny, miękki, wilgotny, bardzo nam smakuje.
 

Załączniki

  • 20090328975.jpg
    20090328975.jpg
    69.9 KB · Wyświetleń: 0