Krolik duszony w winie

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Skladniki:
mieso z krolika (1)
wino (lepiej czerwone)
kilka zabkow czosnku
przyprawy: sol, pieprz, papryka czerwona slodka
oliwa z oliwek
kawalek dobrej wedzonej kielbasy, lub innej wedliny

Wykorzystalam mieso z polowy krolika, tzn. czesc tylna. Mieso podzielilam, nasolilam, dodalam pieprz, sporo czerwonej papryki i zalalam szklanka wina. Nastepnego dnia wyjelam mieso, lekko osuszylam, zachowujac marynate. Podsmazylam na oliwie, dodajac pod koniec posiekany czosnek. Zalalam marynata i dusilam na malym ogniu okolo 45 minut, w miedzyczasie dodalam kielbase pokrojona w kostke, szczypte cukru. W miare duszenia mozna dodac wedlug gustu wiecej wina, przypraw, ewentualnie bardziej odparowac, w zaleznosci od tego jaki chcemy uzyskac sos.
Podalam z gotowanymi w mundurkach mlodymi ziemniakami (obranymi oczywiscie).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: