Mój pyszny pasztecik

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
ok. 50 dkg wątróbki drobiowej
ok. 40 dkg podgardla,
ok.40 dkg pręgi wołowej
ok. 30 dkg boczku,
3-4 średnie cebule.
2 jaja,
1-2 czerstwe bułki,
10 dkg grzybów suszonych,
przyprawy:sól do smaku, 1/2 łyżeczki; tymianku, kminku, pieprzu, majeranek, 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego.

Do posmarowania formy tłuszcz, bułka tarta.

Mięso oraz boczek ( słoninę zachować) umyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie zalać wodą w garnku, tak aby woda pokrywała mięso. Gotować do miękkości. Wątróbkę podsmażyć na patelni i gdy będzie miękka dodać 1 jajo + przyprawy ( ściągnąć i z ugotowanym mięsem ostudzić). Mięso i wątróbkę, grzyby przepuścić przez maszynkę 2 razy. Do mięsnej masy dodać zmieloną bułkę zamoczoną w "rosołku"i jajo surowe. Wymieszać i przyprawić. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. na dnie ułożyć paseczki słoniny w jakiś ładny wzorek i na to wyłożyć masę dociskąjąc ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut aż przyrumieni sie z wierzchu, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 40 -60 minut (sprawdzać patyczkiem). Wypieczony pasztet powinien być ładnie zarumieniony i odstawać od formy.
Gdy ostygnie przewrócić pasztet i przyłożyć deseczką dla obciążenia, będzie bardziej "zbity".
Jeść
icon_smile.gif
Polecam!


Źródło: "mła", inspiracja: Mami
 

Załączniki

  • SP_A0165.jpg
    SP_A0165.jpg
    8.6 KB · Wyświetleń: 0
  • SP_A0168.jpg
    SP_A0168.jpg
    20.4 KB · Wyświetleń: 0
  • SP_A0169.jpg
    SP_A0169.jpg
    19.6 KB · Wyświetleń: 0
  • SP_A0170.jpg
    SP_A0170.jpg
    9.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: