Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna

wianka

Member
Sty 25, 2012
1,034
10
38
Upiekłam z całej porcji. Podzieliłam na dwie części i wyszły mi dwa wielkie bochny. Jeden nadziany marcepanem. Zawinęłam i schowałam, pachniało nieziemsko. Nie wiem jakim cudem nie spróbowałam ani kawałka.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Zwykle dzieliłam na trzy, teraz na cztery i piekłam na dwóch blachach i termoobiegu. Wielkość akurat.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Kto w tym roku piecze? Moje stygną.
icon_smile.gif

20181217_193111_1.jpg
 

Załączniki

  • 20181217_193111_1.jpg
    20181217_193111_1.jpg
    50.6 KB · Wyświetleń: 78

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Moje też już upieczone, w ilości czterech zgrabnych i nieziemsko pachnących wanilią i masłem sztuk.
mniam.gif


Buko, po zapudrowaniu nie zawijasz na gorąco, tylko studzisz?
Bo ja właśnie jak zwykle starannie je otuliłam, a prezentowe nawet od razu zapakowałam...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Krysia może lubi takie ciasta, które robią wrażenie: warstwy, kremy, galaretki, polewy. A ta strucla mało wyględna.
icon_mrgreen.gif


Też mam cztery, wyszła jeszcze lepsza, niż świąteczna. Zawijam po ostudzeniu, boje sie, że odsurowieją. Pewnie nie mam racji, skoro Ty tak robisz i jest OK. Nastepnym razem sie odważę.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113

Załączniki

  • drezden_stollen.jpg
    drezden_stollen.jpg
    33.6 KB · Wyświetleń: 69
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Like
Reakcje: rysia

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
I po co tak po oczach?

W niedziele zauwazylam, ze nic juz nie mam. Malzonek wchlonal 2/3 bochna. Na szczescie mam tylko rodzynki w domu, ale... to sie moze zmienic.

Powiedz Joanno, co tam w tej Twojej jest. Rdzynki sultanskie, zlote chyba tez, pomaranczowa skorka, a takie nieduze, bardziej kwadratowe i jasne na dole to co?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Będzie cztery strucelki. Trzy pójdą na wynos, jedna ostanie się w domu.

EDIT:

dresden_stollen1_2020.jpgdresden_stollen_2020.jpg
 

Załączniki

  • dresden_stollen_2020.jpg
    dresden_stollen_2020.jpg
    36.2 KB · Wyświetleń: 69
  • dresden_stollen1_2020.jpg
    dresden_stollen1_2020.jpg
    50.5 KB · Wyświetleń: 69
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Like
Reakcje: rysia

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Widzę że można to ciasto na pół.
Dostaję to ciasto co roku od sąsiadki i najlepszą jego częścią jest nadzienie marcepanowe.
Jeśli ktoś ma z poprzednich wypieków masę, polecam w środku zawinąć wałeczek.

Brakuje mi składników do ciasta, a pogoda bryndza. Chyba marznacy deszcz i ślizgawica. Zresztą do sklepu muszę jutro dziś przed robotą miałam wstawić kapustę. Nie wiem czy małżonek coś doniesie...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
kermidt @ 22 Dec 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1687780Dostaję to ciasto co roku od sąsiadki i najlepszą jego częścią jest nadzienie marcepanowe.
Spróbuj upiec je sama z tego przepisu, to zobaczysz, że cała reszta też jest pyszna, pachnąca cytrusami, bakaliami i wanilią.
Mnie bardziej smakuje niż keks, a do tego świetnie się dzieli na zgrabne strucelki do wydania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Joanna @ 22 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640644Ja dałam łyżkę kandyzowanych ananasów, rodzynki moczone w koniaku, migdały, orzechy włoskie, sporo suszonej żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wałeczek domowego marcepanu.
mniam.gif



Margot, chętnie bym Cię nim poczęstowała. Na pewno by Ci smakowało.
icon_smile.gif


Pokaż załącznik 21037
Joanno, ale ty robisz z marcepanem!
Ja z mężem, jesteśmy od niego uzaleznieni
icon_biggrin.gif

natomiast nie bardzo lubię migdały w miękkich ciastach więc taka forma tym bardziej nam odpowiada.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Joanna @ 22 Dec 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1687779W tym roku zamierzam zrobić tak samo.
Ale odwróciłabym proporcje: jedna na wynos, trzy w domu.
rofl.gif

Moja rodzina uważa, że to ciasto jest najlepsze ze wszystkich ciast świątecznych. Może jeszcze tylko panettone stanowi konkurencję.
icon_smile.gif
Pewnie znów zdążę zrobić dopiero na Trzech Króli, ale będzie.
icon_smile.gif
Z własnej produkcji marcepanem, który z mąki migdałowej jest wprost genialny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ale dajecie!

W przyszłym roku nie będzie nadgodzin to zrobię.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Uff, koniec długiej zabawy. Nie sypałam grubo cukrem pudrem, bo jeszcze będzie sypane przed wydaniem na stół.
Miałam zamiar podzielić ciasto na 4 porcje, ale byłoby im za ciasno, dlatego sa takie ogromniaste. Nie widac, ale są równe, ważyłam kęsy. :lol:
Dwa idą na wydanie, jeden zostaje w domu. :mrgreen:
 

Załączniki

  • Stollen1.jpg
    Stollen1.jpg
    98.1 KB · Wyświetleń: 17
  • Stollen2.jpg
    Stollen2.jpg
    156.3 KB · Wyświetleń: 17