Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
AgusiuH dziękuję, jutro biorę się za strucelki, ale fajnie :lol:
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
O matko, zarazilyscie mnie piernikami i piernicze juz od 2 tygodni :lol: :lol: :lol: :lol: a teraz jeszcze bede struclowac :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

te strucle wygladaja apetycznie i super, ze mozna je tez zrobic wczesniej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Biore sie za nie jutro 8) 8) 8)
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
ja w tym roku tez robie, i to z calej porcji dwie strucle zabierze brat meza z dziewczyna do Polski a dwie zostana dla nas na swieta
icon_smile.gif


najbardziej smakuje mi ta srucla zaraz w pierwszy dzien pieczenia dlatego moje nie lezakowaly a byly pozerane od razu :mrgreen:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a kiedy sa lepsze jak poleza czy zaraz przed wigilia zrobic ??
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
A jak nie mam koniaku, to bardzo zepsuje smak ciasta? Nie chce mi sie kupowac, no chyba ze jakas mala flaszeczke :denknach:
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
ten koniak jest potrzebny po to zeby moczyc w nim rodzynki zanim wrzucisz je do ciasta, ja moczylam w rumie, bo tez nie mialam koniaku
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Kobiety, pomocy, czy gorące z pieca ledwo wyjęte mam pakować w folię aluminiową czy jednak poczekać jak ostygną?

Błagam, bo za niedługo wyskoczy z pieca pierwszy stolec.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dzięki serdeczne :lol:

Zdrobnienie takie, no co, nooo! :mrgreen:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jejuuu, jak to pachnie, cuuuudo, ja chyba oszaleję :lol: ale mi wyszły wieloryby, 3 ogromniaste :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Rumu lej jeśli masz :lol: alkohol nadaje cudny zapach i smak, właśnie jestem po konsumcji jeszcze gorącego strucelka, to jest najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam w życiu :lol:

Piekłam 3 strucle po kolei, jedna mieści się na jednej wielkiej blaszce z pieca, wychodzą ogromne, zaraz zrobię zdjęcie :lol:

Kapcie, rozczłapane przeokrutnie, mi się upiekły :lol:


strucle27jv.jpg
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Piekne, kasha, no cudne. Mniaaam! Ja tez robie, wczoraj od tescia dostalismy koniak do tych rodzynek, chcialam szklanke, ale dal cala flaszke :mrgreen: Chyba bede musiala powtorzyc tego stolca, bo do czego ja ten koniak spozytkuje :cheers: :cheers:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,345
113
Czy ja dobrze zrozumiałam, że masłem pierwszy raz smaruje się przed złożeniem - czyli to co będzie w środku? No i potem po upieczeniu co jest jasno napisane. Czy po wyrośnięciu na blaszce a przed włożeniem do pieca też czymś smarujecie po wierzchu?
Dosyć pilne, bo już ciasto kończy drugie rośnięcie w misce.