- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Zrobiłam tę babkę na święta , bardzo dobra i aromatyczna. Smakowała szczególnie wielbicielom czekolady, osobiście nie lubię pić whisky, ale połączenie tego alkoholu z babką jest wyśmienite.
Babka po irlandzku
250gr masła
4 jaja
200gr cukru
2 szczypty mielonych goździków
2 czubate łyzki kakao
3 łyżki whisky
300gr mąki
szczypta soli
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100gr mielonych migdałów
100gr posiekanych orzechów pekan
150g gorzkiej czekolady
do nasączenia
60 ml whisky
2 łyzeczki kawy rozpuszczlnej
1 op cukru waniliowego
100g polewy czekoladowej do dekoracji
Piekarnik nagrzac do 190 stopni
masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jaja, sól, goździki,kakao i whisky, wymieszać. Mąkę połaczyć z proszkiem, pekanami i migdałami, połączyć wszystko, dodać czekoladę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec ok 60 minut.
Wyjąć z formy. Podgrzać whisky, rozpuścić w niej kawę i cukier, nasączyć małymi porcjami babkę. Ostudzić babkę i polać polewą czekoladową.
Babka po irlandzku
250gr masła
4 jaja
200gr cukru
2 szczypty mielonych goździków
2 czubate łyzki kakao
3 łyżki whisky
300gr mąki
szczypta soli
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100gr mielonych migdałów
100gr posiekanych orzechów pekan
150g gorzkiej czekolady
do nasączenia
60 ml whisky
2 łyzeczki kawy rozpuszczlnej
1 op cukru waniliowego
100g polewy czekoladowej do dekoracji
Piekarnik nagrzac do 190 stopni
masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jaja, sól, goździki,kakao i whisky, wymieszać. Mąkę połaczyć z proszkiem, pekanami i migdałami, połączyć wszystko, dodać czekoladę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec ok 60 minut.
Wyjąć z formy. Podgrzać whisky, rozpuścić w niej kawę i cukier, nasączyć małymi porcjami babkę. Ostudzić babkę i polać polewą czekoladową.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: