Babka po irlandzku

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Zrobiłam tę babkę na święta , bardzo dobra i aromatyczna. Smakowała szczególnie wielbicielom czekolady, osobiście nie lubię pić whisky, ale połączenie tego alkoholu z babką jest wyśmienite.

Babka po irlandzku

250gr masła
4 jaja
200gr cukru
2 szczypty mielonych goździków
2 czubate łyzki kakao
3 łyżki whisky
300gr mąki
szczypta soli
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100gr mielonych migdałów
100gr posiekanych orzechów pekan
150g gorzkiej czekolady

do nasączenia
60 ml whisky
2 łyzeczki kawy rozpuszczlnej
1 op cukru waniliowego

100g polewy czekoladowej do dekoracji

Piekarnik nagrzac do 190 stopni
masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jaja, sól, goździki,kakao i whisky, wymieszać. Mąkę połaczyć z proszkiem, pekanami i migdałami, połączyć wszystko, dodać czekoladę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec ok 60 minut.
Wyjąć z formy. Podgrzać whisky, rozpuścić w niej kawę i cukier, nasączyć małymi porcjami babkę. Ostudzić babkę i polać polewą czekoladową.
 

Załączniki

  • PICT2917.JPG
    PICT2917.JPG
    81.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Gdzie tam sliczna, ona wygląda obłędnie zjawiskowo
mniam.gif
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
eek2.gif
SUPER połączenie whiski i z czekoladą!!
No i oczywiście PRZEPIĘNA BABA!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Ja sie tylko pytam dlaczego nie przyuwazylam tego przepisu przed Wielkanoca.
dump.gif
Bo teraz to nie ma zbytnio okazji do zrobienia. Chociaz w sumie, mam butelke whiskey napoczeta to co ma sie zmarnowac
icon_mrgreen.gif


Ta baba to troche jak ryba 'po grecku'
icon_smile.gif
Tutaj takich nie znaja. Aha, jeszcze tylko dodam, ze jak 'po irlandzku' to koniecznie whiskey, nie whisky (dla irlandczykow to zasadnicza roznica).

Ale jak zwal to zwal. Najwazniejsze, ze jest w niej alkohol, orzechy i czekolada, czyli musi byc pyszna
lecker.gif
 

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Ananke tak jak pisałam bardzo aromatyczna, wilgotna i ciężka baba , bardzo przypadła gościom do gustu. Zapach i smak rewelacyjny. Robi się ją łatwo i szybko, więc polecam, efekt końcowy pyszny.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38