PESTO SZPARAGOWE
http://violamelanzana.blogspot.com/2006/05...paragi-con.html
300 g zielonych szparagow
sok z polowy cytryny
50 g startego sera typu grana / ja uzylam grana padano, ale moze pyc i parmigiano reggiano /
20 g orzeszkow piniowych
odrobina startej galki muszkatolowej
5 lyzek oliwy extravergine
szczypta soli
- szparagi ugotowac w osolonej wodzie / 6 minut /, odcedzic, ostudzic, odciac wierzcholki / mozna je potem dodac np. do makaronu /, pokroic na kawalki
- zmiksowac szparagi razem z sokiem z cutryny, serem, starta galka muszkatolowa / nie przesadzic z jej iloscia! /, oliwa i szczypta soli
- dodajac pesto do makaronu nalezy wymieszac je z 1 lyzka wody, w ktorej sie gotowal / pesto latwiej polaczy sie z makaronem /
http://violamelanzana.blogspot.com/2006/05...paragi-con.html
300 g zielonych szparagow
sok z polowy cytryny
50 g startego sera typu grana / ja uzylam grana padano, ale moze pyc i parmigiano reggiano /
20 g orzeszkow piniowych
odrobina startej galki muszkatolowej
5 lyzek oliwy extravergine
szczypta soli
- szparagi ugotowac w osolonej wodzie / 6 minut /, odcedzic, ostudzic, odciac wierzcholki / mozna je potem dodac np. do makaronu /, pokroic na kawalki
- zmiksowac szparagi razem z sokiem z cutryny, serem, starta galka muszkatolowa / nie przesadzic z jej iloscia! /, oliwa i szczypta soli
- dodajac pesto do makaronu nalezy wymieszac je z 1 lyzka wody, w ktorej sie gotowal / pesto latwiej polaczy sie z makaronem /