Przepis znaleziony kilka lat temu w necie - wtedy byłam dość beztroska i kopiowałam nie przejmując się autorstwem i źródłem, bo kopiowałam tylko dla siebie.
Teraz zwracam na to uwagę..
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg margaryny lub masła
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Wszystko razem zagnieść, rozwałkować na ok 0,5 cm i upiec jeden duuuży placek (na blaszce z piekarnika) lub dwa mniejsze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st ok 10 min (aż się lekko zarumieni).
Masa mleczna:
1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna
Wszystko razem zagotować, a jak wystygnie, to wsypać:
3 szkl. mleka w proszku (nie granulowanego!)
Masą przełożyć placek/placki.
Pasują do tego orzechy włoskie, które można przymocować za pomocą polewy miodowo-maślanej (4 łyzki miodu, 2 łyzki cukru i 3/4 kost. masła chwilę pogotować).

Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg margaryny lub masła
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Wszystko razem zagnieść, rozwałkować na ok 0,5 cm i upiec jeden duuuży placek (na blaszce z piekarnika) lub dwa mniejsze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st ok 10 min (aż się lekko zarumieni).
Masa mleczna:
1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna
Wszystko razem zagotować, a jak wystygnie, to wsypać:
3 szkl. mleka w proszku (nie granulowanego!)
Masą przełożyć placek/placki.
Pasują do tego orzechy włoskie, które można przymocować za pomocą polewy miodowo-maślanej (4 łyzki miodu, 2 łyzki cukru i 3/4 kost. masła chwilę pogotować).
