IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mazurek miodowy, z masą z mleka w proszku
Tobatka
post 11 Apr 2007, 14:51
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.700
Dołączył: 7-February 06
Skąd: Tobatkowo :)
Użytkownik nr: 1.354



Przepis znaleziony kilka lat temu w necie - wtedy byłam dość beztroska i kopiowałam nie przejmując się autorstwem i źródłem, bo kopiowałam tylko dla siebie. icon_redface.gif Teraz zwracam na to uwagę..

Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg margaryny lub masła
3 żółtka
3 łyżki śmietany

Wszystko razem zagnieść, rozwałkować na ok 0,5 cm i upiec jeden duuuży placek (na blaszce z piekarnika) lub dwa mniejsze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st ok 10 min (aż się lekko zarumieni).

Masa mleczna:
1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna

Wszystko razem zagotować, a jak wystygnie, to wsypać:

3 szkl. mleka w proszku (nie granulowanego!)

Masą przełożyć placek/placki.

Pasują do tego orzechy włoskie, które można przymocować za pomocą polewy miodowo-maślanej (4 łyzki miodu, 2 łyzki cukru i 3/4 kost. masła chwilę pogotować).

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 11 Apr 2007, 15:03
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Ciasto kruche z miodem - to faktycznie może być fajne połaczenie daumen.gif
Dzieki za wklepanie przepisu bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tobatka
post 11 Apr 2007, 17:58
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.700
Dołączył: 7-February 06
Skąd: Tobatkowo :)
Użytkownik nr: 1.354



Diabelnie słodkie.. Znaczy ciasto nie, ale masa jest bardzo słodka icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 11 Apr 2007, 18:08
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.323
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



to nie pierwszy raz, kiedy widze mleko w proszku w masie

myslicie, ze sojowe bym mogla uzyc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tobatka
post 11 Apr 2007, 18:31
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.700
Dołączył: 7-February 06
Skąd: Tobatkowo :)
Użytkownik nr: 1.354



Kurcze, Kermidt, zupełnie nie mam pojęcia.. Mam słabe doświadczenia z sojowym - znaczy tylko dziecku je robiłam w sposób tradycyjny, nigdy nie próbowałam wykorzystywać do czegokolwiek innego...

Zaeksperymentuj z 1/4 porcji. Bo z tego przepisu tej masy dużo wychodzi - niecały centymetr na całą dużą blachę z piekarnika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 11th December 2019 - 02:13